Het onderzoek naar de mogelijkheid van een fysieke niche veiling in Rijnsburg is een doekje voor het bloeden. Dat zegt Frank Timmermans, voorman van Flora Futura.
„Ik kan natuurlijk zeggen dat het prachtig is als fysiek veilen in Rijnsburg behouden blijft, maar het lost niet alle problemen op. Het is een doekje voor het bloeden”, reageert Timmermans. De voorzitter van de vakvereniging Flora Futura vernam het nieuws over het onderzoek dat RFH doet naar het behoud van een fysiek niche veiling in Rijnsburg in de media. „Ik was verbaasd.”
Niet betrokken
Volgens Timmermans is er nog veel loos met onder meer het beeldveilen op de plantenklokken van Aalsmeer en Naaldwijk, Floriway, landelijk veilen, nummerdrukken, fulfilment, middag veilen en Floriday . De aankomende verandering van het klokfront is hier ook weer zo’n voorbeeld van „In Rijnsburg gaf de locatiecommissie aan dat ze de klokken op het front wilden zien. In Aalsmeer en Naaldwijk waren de locatiecommissies niet betrokken en wordt de keuze gemaakt dat partijfoto’s worden getoond.”
Over Floriday zegt Timmermans dat het nog niet af is. „Je kunt er niet zoeken op ‘koelkast’ . Je moet zoeken op bedrijven zonder dat je weet wat een bedrijf produceert. Het werkt op veel punten niet, het had al lang klaar moeten zijn. De veiling moet pas dingen uitrollen als ze werken.”
Hij stoort zich eraan dat stakeholders niet tot de laatste fase van processen betrokken blijven. „Royal FloraHolland zegt dat de fysieke niche veiling in Rijnsburg een idee is van ons. Dat is zo, maar we zijn er verder niet meer bij betrokken, zij kleuren het in. En zo gaat het met alles. Ze halen een keer het net op en gaan aan de slag. Ze zouden ook tijdens het proces nog een paar keer het net op moeten halen. Dan kunnen wij nog bijsturen.”
860 handelaren en kwekers
Als voorbeeld geeft Timmermans de levensgrote foto’s op het klokfront in Eelde. „Dat was mijn idee, maar verder ben ik er niet bij betrokken. De twee foto’s zijn een prachtig idee, maar er zou veel meer informatie bij moeten. Daar zou je tijdens het proces achter komen.”
Flora Futura hield in december een enquête. In een vragenlijst konden kwekers en handelaren hun meningen geven over Floriday, het ontbreken van staffelprijzen in het digitale platform, beeldveilen, realtime foto’s, verplichte certificering, digitalisering, de wijze van communiceren van RFH, nummerdrukken en het voortbestaan van de fysieke klok. 860 handelaren en kwekers vulden de enquête in. Binnenkort komt de vakvereniging met meer informatie over de uitslag van de enquête.
Naar aanleiding van de enquête en een brief van Stuurgroep Lijnrijders Belangen (SLB) spreken Flora Futura en SLB binnenkort met de directie van RFH.