’Floriadeterrein wordt de meest innovatieve groene stad ter wereld’

’Het Floriadeterrein wordt de meest innovatieve groene stad’. Jannewietske de Vries, oud-gedeputeerde van de provincie Friesland en directeur van de Floriade BV, ontvouwde donderdag 9 februari de plannen voor de wereldtentoonstelling tijdens de Noordelijke Groendag van het Nordwincollege in Leeuwarden.

Van lantaarnpalen die branden op algenenergie, een drijvende boerderij, tot een gestapelde kas waarin allerlei voedselgewassen worden geproduceerd. Het Floriadeterrein in Almere moet in 2022 de nieuwste innovaties voor de groene stad laten zien. De belangrijkste thema’s zijn groen, voedselvoorziening, energie en gezondheid. „Groen helpt je om problemen op te lossen, dat willen we laten zien.’’

Twintig groenste steden
Het terrein in het Weerwater waar de Floriade moet komen, is 60 ha groot. Het wordt een toekomstige woonwijk. „We gaan een groene wijk maken’’, aldus De Vries. De Floriade BV is voornemens om de twintig groenste steden van de wereld – denk aan Vancouver, Singapore en Kopenhagen – te vragen om hun ideeën in te brengen over gezonde wereldsteden. „We willen steden uitdagen om verschillende woningen te bouwen, bijvoorbeeld groene woningen of waterwoningen waarin je ook kunt overnachten.’’ Er worden maximaal zeshonderd woningen gebouwd.

Plantenbibliotheek
In het ontwerpplan van Winy Maas van MVRDV is het Floriadeterrein verdeeld in kavels van zo’n 30 bij 50m. Op elke kavel wordt de buitenste rand van 2m breed beplant met één soort. Deze zogenoemde plantenbibliotheek is uitgewerkt door landschapsarchitect Niek Roozen uit Weesp. Dit najaar wordt begonnen met de aanplant, om daar ruimte voor te maken, is de gemeente Almere eind januari begonnen met rooiwerkzaamheden.

Voor de Floriade wordt de A6 – die dwars door het terrein loopt – verlaagd tot het maaiveld. De taluds blijven aan weerszijden 6 m hoog. „Zodat je als het ware door een groene vallei rijdt’’, verduidelijkt De Vries.

Nu al begonnen
De Floriadedirecteur benadrukte dat de Floriade nú al is begonnen. „We wachten niet tot 2022 om het dan pas te onthullen.’’ Zo lopen er al verschillende initiatieven. Zo is de Flevo Campus opgericht, die onderzoekt of de komende jaren stadslandbouw groter kan worden in Almere. Een tweede voorbeeld zijn de Urban Greeners, jonge ondernemers die in het kader van de Floriade het GROW-festival organiseren, die afgelopen zomer zijn eerste editie beleefde.