Florensis bouwt nieuw om levering en kwaliteit te garanderen

Florensis breidt haar eigen productiefaciliteiten voor jonge planten verder uit naar Nieuw Prinsenland. De aanvullende locatie van 16 ha beschouwt het bedrijf als essentieel voor het behoud van haar kwaliteitsniveau en leverbetrouwbaarheid van uitgangsmateriaal. In de eerste fase wordt 5,5 ha gebouwd met 20 aparte afdelingen met ieder zijn eigen klimaatsturing volgens de laatste technische inzichten.

Florensis is al vanaf het begin een trouwe deelnemer aan de FlowerTrials. En wellicht ook min of meer de aanstichter van het evenement, sluit Leo Hoogendoorn, CEO Florensis, niet uit: „Al meer dan 25 jaar geleden presenteerden wij in week 24 een buitenbloeiproef gedurende meerdere dagen. Nu doen we dit sinds 2005 onder de vlag van FlowerTrials.”

Beperkte extra productie
Eind 2019 moet de eerste fase van de nieuwbouw in Nieuw Prinsenland gerealiseerd zijn. De nieuwe locatie van 5,5 ha houdt beperkte extra productiecapaciteit in. Van de hoofdlocatie in Henrik-Ido-Ambacht wordt er 2 ha productie ondergebracht.

Met Nieuw Prinsenland haalt Florensis niet de productie geheel in eigen huis. In de piekperiode in het voorjaar zijn en blijven externe partners noodzakelijk voor de 20 ha extra productiecapaciteit. Dit zijn plantenkwekers van groenten die in hun dalperioden planten voor Florensis produceren. Vervolgfasen in Nieuw Prinsenland geschieden al naar gelang de marktontwikkelingen en de ’portemonnee’ van Florensis.

Logistiek zenuwcentrum
Nieuw Prinsenland is een geconcentreerd glastuinbouwgebied met gezamenlijke locatievoorzieningen op het gebied van energie, waterzuivering en -opslag. Een belangrijk argument voor Florensis om zich daar te vestigen. Echter, Hendrik-Ido-Ambacht blijft het logistiek zenuwcentrum van het bedrijf. Al het opgekweekte materiaal komt naar deze locatie en wordt van daaruit naar klanten gedistribueerd.

De 2 ha die er op de hoofdlocatie worden afgesnoept, zijn voor het opschroeven (van 0,75 naar 1,25 ha) van ’Elite’-stekmateriaal en uitbreiding (van 2,5 naar 4 ha) van proeffaciliteiten (R&D). Daarmee brengt Florensis een deel van haar R&D-afdeling onder in Nederland en krimpen haar R&D-activiteiten in Duitsland in.

Multifunctioneel opkweken
Een upgrade volgens de laatste technische inzichten komt dus in Nieuw Prinsenland van de grond. Stek steken gebeurt hoofdzakelijk met robots en er komen 20 aparte afdelingen waarin elk klimaat realiseerbaar is met onder meer belichting, bodemverwarming en diverse soorten schermen. Dit maakt flexibel schakelen en specialisatie van jong plantmateriaal mogelijk.

De multifunctionele opkweekfaciliteit wordt gebruikt om het huidige assortiment te optimaliseren. Er liggen geen plannen om nieuwe gewassen op te pakken. De focus is vooral gericht op duurzamere rassen, zowel vanwege de behoefte van de gehele sierteeltketen om minder afhankelijk te zijn van chemie als verhoogde fytosanitaire wet- en regelgeving.

Voorbereiding in volle gang
De voorbereiding op de FlowerTrials is al in volle gang. Zo worden de kant-en-klare mixen samengesteld zowel binnen een gewas als met diverse gewassen. „En niet alleen meer met eenjarigen, maar ook met meerjarigen zodat de klant er voor een nog langere periode plezier van heeft”, vertelt marketingmanager Regina Dinkla.

Niet alleen de MixMasters worden prominent getoond, maar onder meer ook Big Taste Experience, een marketing- en salesconcept gebaseerd op modules en thema’s, die het mogelijk maakt om kruiden, groente en aardbeien in één pakket te verkopen. Het is een voorbeeld van kant-en-klaar verwisselbare concepten voor de directe verkoop die het afzetkanaal ontzorgt. „Deze zogenoemde instant sales zie je meer en meer”, meldt Dinkla.

Vraag naar zelfde sortiment
80% van de planten van Florensis gaat de grens over, voornamelijk naar Duitsland, Frankrijk en Engeland. Wat betreft Engeland baart het zwakke pond Hoogendoorn meer zorgen dan eventuele gevolgen van de brexit.

De vraag qua assortiment verschilt niet tussen Nederlandse en buitenlandse klanten. Naast de groeiende behoefte aan een duurzame plant is er ook meer vraag naar een zwaardere plant. Verschil is alleen dat zuidelijke landen voor de grotere potmaten gaan. Nederland is een echt ’packs-land’, omdat hoge productie op de vierkante meter een grotere rol speelt.

Florensis Cut Flowers
Sommige veredelaars van zowel snijbloemen als potplanten grijpen de FlowerTrials aan om ook hun snijbloemenassortiment te tonen. Zo ook Florensis, maar wel op kleine schaal. Het bedrijf vindt dat daar andere geschiktere momenten voor zijn. Sowieso is het bedrijf niet heel erg blij met het meeliften van andere beurzen/evenementen op het succes van FlowerTrials. „Hoe meer keuze des te selectiever vooral de buitenlandse bezoeker wordt. De hoeveelheid aan activiteiten in week 24 maakt het er niet overzichtelijker op en de focus moet liggen op nieuwe veredeling”, zegt Dinkla.

Bij Florensis Cut Flowers staan de ontwikkelingen ook niet stil. In Rijsenhout wordt de productie van jonge planten met een nieuwe kas van 1,3 ha uitgebreid geheel voor de opkweek van lisianthus. De kas wordt voorzien van een koelinstallatie en een optimale scherm- en verwarmingsinrichting.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties