FloraHolland start tweede experiment Vandaag voor Morgen

Royal FloraHolland start begin 2018 met een tweede experiment van het Vandaag Voor Morgen veilen. Grootste verandering is dat de kwekers hun bloemen via de landelijke klok verkopen en op Naaldwijk en Aalsmeer kunnen afleveren.

FloraHolland is nog met vier productgroepen in overleg. Geert Jan van der Kooij gaat ervan uit dat het experiment van start kan gaan in januari. Hij is projectmanager binnen het strategische programma van Het Nieuwe Veilen bij FloraHolland. Omdat deelname van de kwekers nog niet definitief is wil hij nog niet zeggen om welke productroepen het gaat. In ieder geval betreft het kleine productgroepen waarvan alle kwekers kunnen meedoen aan het Vandaag voor Morgen veilen.

In het eerste experiment deden twaalf chrysantenkwekers mee en hadden 14 klanten van tevoren hun medewerking toegezegd- uiteindelijk deden bijna 70 klanten aan het experiment mee. Er werden zo’n 30 tot 40 karren per dag aangevoerd. Nu is deelname niet beperkt. Iedere kweker binnen de betreffende productgroepen en iedere klant met koa en een afleverlocatie op Aalsmeer en/ of Naaldwijk mag meedoen.

Bij het eerste experiment met Vandaag voor Morgen veilen ging het om chrysanten. In het tweede experiment kiest de veiling voor vier kleine productgroepen.

Van der Kooij geeft aan dat het om een commercieel experiment gaat. Een einddatum is er niet. „We geloven erin dat het gaat lukken. Als het fout gaat dan lossen we het op. Als we fouten niet kunnen oplossen, als klanten de meerwaarde van het systeem niet onderschrijven of als kwekers niet meer willen dan stoppen we.”

Royal FloraHolland experimenteerde eerder dit jaar in Aalsmeer tien dagen lang op klok 9 met het Vandaag voor Morgen veilen van troschrysant. Het experiment moest met name duidelijk maken of het VvM-concept technisch en functioneel haalbaar is. Bij het VvM veilen worden bloemen pas geoogst na het veilmoment en de dag na het veilen voor 6:00 uur ’s morgens bij de kopers. Een efficiëntere logistiek en zekerheid van beschikbaarheid bleken in het eerste experiment de grote plussen voor de handel. Op de bedrijfsprocessen van kwekers heeft VvM de grootste impact. Voordelen voor kwekers zijn kleiner.

Tijdens het eerste experiment kwam naar voren dat niet duidelijk is wat er bij het VvM moet gebeuren met onverkochte bloemen. Van der Kooij zegt nu: „Vandaag voor Morgen kent geen doordraai. Het product dat niet verkocht wordt blijft in bezit van de kweker. Wij gaan niet proberen te borgen dat wij of een kweker onverkocht product ook daadwerkelijk vernietigt. We kunnen wel kijken welke spelregels we kunnen hanteren voor onverkocht product. Het zou bijvoorbeeld doorgestuurd kunnen worden naar de de vandaag voor vandaag veiling. Maar we willen het probleem van mogelijke doordraai niet groter maken dan het is. Bij veel producten is er nauwelijks sprake van doordraai.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties