FloraHolland experimenteert met Het Nieuwe Veilen

FloraHolland is druk aan het experimenteren met Het Nieuwe Veilen.  Zo draaide er in april een pilot Vandaag voor Morgen. Er is getest met één klok en er wordt begonnen bij snijbloemen.

Hoe werkt Vandaag voor Morgen, van het moment van veilen tot en met het afleveren bij de klant de volgende ochtend vroeg? “Tot mei test FloraHolland eerst wat daar technisch voor nodig is. „Met de lessen die we daaruit leren, kunnen we in juni een eerste live experiment doen met een productgroep en een selectie kwekers en klanten. Welke ‘spelregels’ daarbij gelden, bespreken we met werkgroepen kwekers en klanten”, aldus Ronald Teerds, programma manager van het nieuwe veilen.

Zoals bekend is digitaal is standaard. Dat betekent als eerste het ontkoppelen van logistiek en prijsvorming. Dat zorgt voor lagere kosten doordat er minder karren verplaatst worden. Daarnaast is beeldveilen randvoorwaardelijk voor het inrichten van een landelijke, virtuele klok.

Teerds: „Daarom gaan we ook op de plantenklokken in Aalsmeer en Naaldwijk beeldveilen. Dit najaar zetten we de eerste stappen in die richting.” Daarmee volgen de planten dezelfde weg als bloemen een paar jaar geleden: klanten zien de producten in het klokfront en niet meer fysiek in de afmijnzaal.”

“De fijnmazigheid zet bij de klok en bij de directe stromen alleen maar door”, schetst Teerds. “Er wordt steeds vaker steeds kleiner besteld. In de sierteeltsector ligt een enorme uitdaging om de logistiek zó te organiseren dat we die fijnmazigheid ook aankunnen. Het antwoord ligt onder meer in robotisering. Wij zien dat deze relatief jonge techniek ons enorme kansen kan bieden. Maar het vraagt een grote ontwikkelinspanning. Het is van belang dat we praktijkervaring opdoen met robots in onze omgeving. Daarvoor is in Aalsmeer een eerste test afgerond. Die informatie helpt ons om later dit jaar intensievere testen te doen op andere plekken binnen Royal FloraHolland.”

Bron: FloraHolland

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties