Royal FloraHolland in Aalsmeer blijft het doelwit van maffiapraktijken met het smokkelen van drugs. Uit onderzoek blijkt dat een machtige Italiaanse maffiaclan, de ‘Ndrangheta nog steeds actief in het doorsluizen van drugs als cocaïne in holle ruimtes van vrachtwagens met bloemen en planten.
Dit meldt AD.nl. Met de arrestatie van de broers Vincenzo en Giuseppa Crupi, die meer dan 20 jaar lang een exportbedrijf runden op de bloemenveiling in Aalsmeer, kwam in 2015 een einde aan een druglijn van Aalsmeer naar Italië. Uit onderzoek van het Duitse journalistencollectief Corretiv en het AD blijkt echter dat de maffia-invloeden nog niet voorbij zijn op de bloemenveiling
Bloemenhandelaren in Aalsmeer zijn volgens het AD angstig om te praten, maar zeggen anoniem: ,,Ik weet voor 99 procent zeker dat de drugshandel via andere maffialeden doorgaat.” Bart Weitjens, directeur van Agro-Check, constateert in de krant dat de bloemenbranche te perfect voor de maffia is. ,,Vrachtwagens met bloemen rijden heel Europa rond. En het is een versproduct, dus alles moet snel vervoerd worden. Het is nauwelijks controleerbaar.”
Maffiagroeperingen doen nog steeds pogingen Nederlandse bloementelers op te lichten, constateert Agro-Check. De Italianen hebben een standaardtruc. Ze doen een paar kleine bestellingen en betalen keurig. Dan, in de aanloop naar een feestdag, volgt een reuzenorder en blijft betaling uit. In de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart zag Agro-Check weer ‘een paar oude bekenden uit Turijn’ opduiken die probeerden telers een poot uit te draaien.
Op FloraHolland Aalsmeer weten bloemenhandelaren dat de strijd tegen de maffia nog lang niet gestreden is. Eén van hen zegt: ,,Het personeel van Vincenzo Crupi werkt nu voor een ander bedrijf, dat is overgenomen door een man uit Calabrië. Over die man hoor ik ook niet al te beste verhalen.” Een woordvoerder van FloraHolland zegt tegen het AD: ,,Om te blijven monitoren, de sierteeltsector weerbaar te maken tegen financieel-economische fraude en kennis te delen met experts, zijn we structureel in gesprek met het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie.”