‘Flinke verschuiving van de macht in China’

18 oktober vindt de wisseling van de macht plaats in China. Oftewel, het 19de nationale congres van de Communistische Partij. Het schijnt belangrijk te worden. Er wordt een flinke verschuiving van de macht verwacht, omdat een groot deel van het vaste comité van het politbureau waarschijnlijk met pensioen gaat. En dit deel van de Chinese regering heeft de meeste macht in handen.

Leeftijd speelt in het politbureau een belangrijke rol. Sinds 2002 moet een lid dat in het jaar van het congres 68 jaar oud wordt, verplicht met pensioen. Het politbureau en de partijvoorzitter gaan dus de scepter zwaaien over 1.3 miljard Chinezen (zonder stemrecht) en de op één na grootste economie van de wereld.

De huidige partijleider van de eenpartijstaat, Xi Jinping, blijft hoogstwaarschijnlijk aan voor een tweede (en tevens laatste) vijfjaarstermijn. De Communistische Partij heeft 2.300 afgevaardigden. Er zijn er 2.287 genodigd deel te nemen. 13 mogen niet komen vanwege ‘wangedrag’.

Officieel mogen deze 2.287 mensen stemmen wie er worden afgevaardigd naar het politbureau en naar het echt machthebbende orgaan, het vaste comité van het politbureau. Stemmen klinkt leuk, maar de uitverkorenen zijn al geselecteerd door de machthebbers. De paar duizend leden hebben in te vullen wat ze wordt opgedragen.

Er wordt een verdere versteviging van de macht van Xi verwacht. Meer van zijn aanhangers op topposities en verdere inkapseling van zijn politiek in de Chinese overheid. Anti-corruptie is een belangrijke pijler. Sinds hij aan de macht is zijn er ruim 1 miljoen overheidsdienaars gestraft.

Ik ben zelf niet zo betrokken bij de Chinese politiek. Ik merk alleen de nadelen van dit congres. De alom aanwezige ‘great firewall’ doet er nog een schepje bovenop, de paar gaten die erin zaten zijn gedicht waardoor internet in het algemeen extreem traag wordt. Alles gaat door veel filters voordat het een keer doorkomt.

Zaken die alleen buiten China zijn te downloaden en bruikbaar waren, zijn compleet geblokkeerd. Denk aan Whatsapp. Voorheen te gebruiken, nu compleet geblokt. VPN-verbindingen die redelijk werkten zijn nu ook uit de lucht. Kleine dingetjes maar in een wereld waar alles om communicatie gaat, is het best ongemakkelijk.

Cok Harteveld,

General manager Van den Berg Roses, China

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties