Een van de vijf sprekers op het International Floriculture Forum is Jonathan Ralling. De International Commercial Director of Flamingo Horticulture focust op het forum op het ontsluiten van nieuwe markten voor de bloemen en groente van Flamingo Horticulture. „Het Verenigd Koninkrijk is een heel grote markt voor ons. Dat leidt geen twijfel, maar er zijn ook zeker mogelijkheden op andere markten.”
Pratend met Jonathan Ralling ontkom je niet aan het waarschijnlijk meest besproken onderwerp op het gebied van de internationale handel van de afgelopen tijd: Brexit. Flamingo Horticulture, met vele honderden hectare productie in Kenia en Zuid-Afrika, is met de afzet van bloemen en groente sterk gefocust op het Verenigd Koninkrijk. Al meer dan 35 jaar exporteert ze naar het Verenigd Koninkrijk en momenteel gaat 70% van de productie daar naar toe. 30% gaat naar Nederland en Duitsland, somt Ralling de indrukwekkende cijfers op.
Nieuwe relatievorm
Uitgerekend het Verenigd Koninkrijk heeft zich via een referendum ontworstelt aan de Europese Unie. Momenteel werken de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk in moeizaam verlopende onderhandelingen aan een nieuwe relatievorm. Het zou er zomaar op kunnen uitdraaien dat export naar het VK duurder en lastiger wordt en ook meer tijd in beslag gaat nemen.
Sinds de inwoners van het VK in meerderheid stemden voor een Brexit op 23 juni 2016 ondervinden bedrijven die naar het VK exporteren, waaronder dus Flamingo Horticulture, al de negatieve gevolgen. De waarde van het pond daalde en dat is niet goed voor de export. De wisselkoersen tussen het pond en de dollar en de Keniaanse shilling worden ook door Ralling als eerste genoemd. „De koers van het pond heeft impact op onze inkomsten. Om de gevolgen van de daling van het pond te neutraliseren proberen we valutarisico’s te beperken.”
Sprekend over de toekomstige verhoudingen tussen het VK en de EU ziet hij een nog grotere uitdaging: tijd. Ralling: „Een deel van onze bloemen en groente exporteren we rechtstreeks naar het Verenigd Koninkrijk. Een deel gaat via Europa. Hoe krijgen we in de toekomst onze bloemen en groente over de grens? De grootste uitdaging is timing. Er komen mogelijk controles aan de grens en die gaan geld kosten. Maar het ergste is dat die controles tijd gaan kosten en dat is nadelig voor versproducten.”
Kosten reduceren
Om de negatieve gevolgen van Brexit te ‘neutraliseren’ heeft Flamingo Horticulture haar kosten gereduceerd. „We hebben geen controle over het pond. Daarom moeten we zorgen dat we zo efficiënt mogelijk werken en de kosten eruit snijden. Het vergroten van onze handel helpt ook om meer efficiënt te worden.” Flamingo heeft haar kostenmodel veranderd. Dat zorgt ervoor dat ze genoeg cashflow houdt om te investeren”, legt Ralling verder uit.
Vanwege Brexit is Flamingo Horticulture ook op zoek naar andere markten. „Dat wordt mijn belangrijkste onderwerp tijdens International Floriculture Forum: het ontsluiten van andere markten. Het Verenigd Koninkrijk is een heel grote markt voor onze business, daar is geen twijfel over. We zullen proberen de handel op het Verenigd Koninkrijk te managen en te zorgen dat die handel zich herstelt. Maar er zijn ook mogelijkheden op andere markten.”
Ralling noemt het Midden-Oosten, Australië, het Verre Oosten en de Verenigde Staten als mogelijk nieuwe markten voor Flamingo. Hij wijst erop dat Kenia een goede relatie heeft met de VS. „We zullen daar onze weg moeten vinden op de markt en wegen moeten vinden om te kunnen concurreren met de Zuid-Amerikaanse landen.” Binnenkort vliegt een eerste passagiersvlucht rechtstreeks van Kenia naar de VS. Aan boord is er een klein beetje plaats voor versproducten. Ook voor vluchten via Europa of Dubai naar de VS ziet Ralling kansen.
Uhuru Kenyatta
Ralling ziet ook grote mogelijkheden in China. Drie weken geleden bezocht de Keniaanse president Uhuru Kenyatta China en sprak daar met de Chinese regering over de handel tussen de twee landen. Ralling zegt dat de twee landen al een goede relatie hebben. China investeert in de infrastructuur in Kenia en ook in tuinbouwtechnologie. Er moeten ook mogelijkheden zijn voor handel tussen de landen, verwacht Ralling.
En wat speelt er in Zuid-Afrika waar Flamingo Horticulture een grote productielocatie heeft? Heeft het bedrijf daar last van de landpolitiek van de regering? Ralling vertelt dat Flamingo een grote exporteur is en daarom van betekenis is voor de regio waar ze gevestigd is. Wij zijn er belangrijk voor de regio. We creëren veel werkgelegenheid, we investeren en we zorgen voor de gemeenschap. Dat helpt ons. We hopen dat de regionale autoriteiten dat inzien en dat belonen.”
Jonathan Ralling is op 6 november een van de vijf sprekers op het International Floriculture Forum dat plaatsvindt in het auditorium van de Expo Haarlemmermeer (IFTF beursvloer) in Vijfhuizen, Nederland. De International Commercial Director noemt het een goede mogelijkheid om niet alleen te spreken, maar ook te luisteren naar de feedback van de aanwezigen. „Een forum waar producenten die exporteren hun ideeën en ervaringen kunnen delen over waar de mogelijkheden voor de internationale sierteelthandel liggen is heel erg belangrijk.”
Registratie voor het forum is nog altijd mogelijk en gratis.
Registreer hier: www.floriforum.com