Faillissement Warmtebedrijf Rotterdam heeft geen gevolgen voor levering havenwarmte aan glastuinbouw

De gemeente Rotterdam wil niet meedoen aan de leiding voor het transport van havenwarmte naar Leiden aanleggen, de WarmtelinQ+. De warmte zou geleverd gaan worden door de haven van Rotterdam. De gemeente heeft als grootste aandeelhouder al honderden miljoenen in dit bedrijf gestoken, maar het aantal afnemers blijft te laag. Nu wil de gemeente geen verdere financiële risico’s meer aangaan. Daarmee dreigt Warmtebedrijf Rotterdam failliet te gaan. De gemeenteraad stemt volgende week over het voorstel, meldt Rijnmond.

Het besluit van de gemeenteraad zal geen gevolgen hebben voor de levering van havenwarmte aan de glastuinbouw. WarmtelinQ+ (met de plus) betreft alleen de verlengde leiding tussen Den Haag en Leiden. De glastuinbouw in Westland en Oostland krijgt straks warmte geleverd van een aftakking van de WarmtelinQ tussen Rotterdam en Den Haag.

„Gasunie werkt voortvarend aan een positief investeringsbesluit over de leiding met havenwarmte naar Den Haag”, zegt Stijn Schlatmann, directeur van Blueterra, die bij de warmtelevering aan Oostland betrokken is. Dit is de zogeheten leiding door het midden. „Dit besluit zal waarschijnlijk eind oktober vallen.”

Ook Marco van Soerland, directeur van Trias Westland, verwacht een positief besluit. „Het zou me verbazen als de levering van havenwarmte naar Westland en Oostland niet doorgaat.”

De warmte voor WarmtelinQ zou niet geleverd worden door Warmtebedrijf Rotterdam, maar moet van verschillende partijen komen. Gasunie wordt de transporteur, en een energiebedrijf zal de warmtelevering voor zijn rekening nemen. Welk energiebedrijf dat wordt is nog niet bekend.

Als Rotterdam zich definitief terugtrekt uit WarmtelinQ+ naar Leiden, heeft de provincie Zuid-Holland de intentie om door te gaan met het project.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties