FD: ’Kamp en Dijksma op ramkoers over kolencentrales’

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) en staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu (PvdA) liggen op ramkoers over de vraag of de vijf resterende kolencentrales in Nederland vervroegd dicht moeten, zo melden ingewijden volgens het Financieele Dagblad. Sluiting van alle kolencentrales leidt volgens Kamp tot een hogere elektriciteitsprijs.

Vandaag zou in de ministerraad een besluit moeten vallen, maar naar verluidt wordt het hete hangijzer opnieuw doorgeschoven. De verwachting is dat premier Mark Rutte volgende week ingrijpt om de patstelling te doorbreken.

Voor de glastuinbouw kan met name de CO2 van de twee nieuwe kolencentrales van energiebedrijven Engie en Uniper op de Maasvlakte relevant zijn. De twee centrales zijn als CO2-bron opgenomen in het afgelopen najaar gepresenteerde plan voor een CO2 Smart Grid. In dat concept wordt via het ’ROAD-project’ CO2 van deze centrales afgevangen en voor de kust van Rotterdam opgeslagen in onderzeese lege gasvelden. Vandaaruit kan het voor hergebruik naar de Westlandse glastuinbouw toe.

In kolenwarmte is de glastuinbouw niet geïnteresseerd. Zo liet LTO Glaskracht Nederland in november weten niet langer een rol te zien voor kolenwarmte in de ontwikkeling naar een klimaatneutrale glastuinbouw in het Westland. Ook de gemeente Rotterdam wil geen kolenwarmte afnemen van de twee centrales op de Maasvlakte.

Scenariostudie
Dijksma wil volgens de bronnen van het Financieele Dagblad nog deze kabinetsperiode op zijn minst een datum vaststellen waarop de Hemwegcentrale in Amsterdam dicht gaat. Kamp wil enkel, op aandringen van de Tweede Kamer, met een studie naar vijf scenario’s komen zonder een besluit te nemen over sluiting van een of meerdere centrales. Zo’n besluit zou volgens hem pas in het najaar aan de orde zijn als de nationale energieverkenning daar aanleiding toe geeft.