Extracten uit laurier en celosia in handdesinfectiemiddel

Aromatische olie uit laurier en roze kleurstof uit Celosia Deep Purple zijn ingrediënten in een nieuw handdesinfectiemiddel. Het onderzoekslab VARTA en fabrikant TriStar Industries maakten het met kwekerij Gova en kwekersgroep Celosia Deep Purple.

Het lukte de onderzoekers van VARTA (Valorisatielab Reststromen Tuin & Akkerbouw) om uit het snoeiafval van Celosia-planten een rood-roze kleurstof te extraheren en vanuit de laurierbomen een aromatische laurierolie te destilleren. „De wens van meer gebruik van de kracht van planten leeft bij veel meer producenten in de tuinbouw”, zegt Charl Goossens van Gova. De laurierkweker uit Nispen (Noord-Brabant) is initiatiefnemer en eigenaar van VARTA.

Plantaardige inhoudstoffen

Kwekerij Ammerlaan-Sosef uit Honselersdijk kwam eind 2019 voor het eerst met het lab in gesprek. Jeffrey Ammerlaan: „Ook wij geloven in duurzaamheid en de mogelijkheden van plantaardige inhoudstoffen. Eind 2019 hebben we daarover met VARTA de eerste gesprekken gevoerd. Testen hebben uitgewezen dat er diverse mogelijkheden zijn met het plantaardige afval dat we hebben als we de celosiaplanten toppen. Die rood-roze vloeistof is ons bekend. We vinden die na verloop van tijd makkelijk op de bodem van onze afvalcontainer met toppen van de celosia’s.”

Extracten

Het VARTA-lab is een initiatief van laurierkwekerij GOVA en gevestigd op diens locatie in Nispen. TriStar Industries, uit het nabijgelegen Roosendaal, ontwikkelt en produceert diverse reinigingsproducten, waarbij duurzaamheid en hergebruik altijd een rol speelt. Ze maakte al een reinigingsmiddel dat D-Limoneen, een stof uit sinaasappelschillen bevat. Het eerste resultaat met hergebruik van extracten uit laurier en celosia is nu klaar: een handdesinfectiemiddel met lauriergeur en een roze tintje.

‘Corona-overschotten’

VARTA werkt nauw samen met de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. In opdracht van de gemeente Westland, de provincie Zuid-Holland, Interreg project BioBoost, Greenport West-Holland en SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland Doet) doet VARTA sinds maart onderzoek naar het nuttig gebruik van ‘corona’-overschotten in sierteelt- en tuinbouwproducten. De ontwikkeling van het desinfectiemiddel kwam daardoor in een stroomversnelling.

Materiaal voor het maken van het celosia-extract, de kleurstof in het desinfectiemiddel, wordt geleverd door de groep Celosia ’Deep Purple’ caracas, bestaande uit de Westlandse kwekerijen Ammerlaan-Sosef en WPK en veredelaar Royal van Zanten.

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
C Vogel
C Vogel
4 jaren geleden

Is dit middel al in de verkoop en waar kun je het kopen?