Extra stroomcapaciteit voor tuinders kost jaren

In drukke gebieden als de Haarlemmermeer lopen tuinders aan tegen grenzen van het stroomnet.

Glastuinders en andere ondernemers in Haarlemmermeer krijgen een voorproefje van wat in heel Nederland een groter probleem wordt: toenemende vraag naar elektriciteit stuit op de grenzen van de capaciteit van het net. Netwerkbedrijf Liander is al 4 jaar op zoek naar een beschikbare locatie voor een nieuw schakelstation, maar komt er met de gemeente en de bewoners niet uit.

Allemaal los van het gas

De druk op de bestaande installaties wordt ondertussen alleen maar groter. De tomatenkassen van Looije en van Schenkeveld zijn vanaf de A4 visitekaartjes voor glastuinbouwgebied PrimAviera en beide bedrijven willen graag doorgroeien. Maar ook de uitbreiding van Hoofddorp met nieuwe woonwijken die deels nu al los van het gas gaan en hier gevestigde en nog te vestigen datacenters vragen veel extra capaciteit.

De kassen langs de A4 concurreren voor extra capaciteit met datacenters, woningen en Schiphol. – Illustratie: Liander

Liander mag van toezichthouder ACM en van de rechter die aanvragen van nieuwe contractcapaciteit niet weigeren. Het moment kwam naderbij dat behalve voor de gecontracteerde capaciteit ook de in de praktijk gebruikte capaciteit het net het niet meer aan zou kunnen. Congestiemanagement zoals in het Westland met succes is toegepast blijkt in Haarlemmermeer onvoldoende soelaas te bieden. Het gaat er dan om dat gebruikers van stroom hun overcapaciteit via een veiling kunnen uitruilen. Dat werkt echter alleen als er genoeg gebruikers zijn die op andere tijdstippen stroom gebruiken.

Stroom via de vluchtstrook

Haarlemmermeer heeft daarom de primeur gekregen van een ontheffing voor het gebruik van de zogeheten redundantie: in Nederland zijn alle schakel- en transformatiestations dubbel voorzien van kabels en capaciteit. Die reservecapaciteit ligt er om in geval van storing of onderhoud toch normaal stroom te kunnen blijven leveren. Liander levert aan nieuwe klanten nu stroom via die ‘vluchtstrook’. In hun leveringscontracten is wel opgenomen dat ze in geval van storing of onderhoud worden afgeschakeld. Ook voor een gebied als de Bommelerwaard wordt nu al gekeken naar deze noodmaatregel voor de nieuwe klanten uit bijvoorbeeld de ook hier steeds meer elektriciteit vragende glastuinbouw.

Omwonenden maken bezwaar

De structurele oplossing in de Haarlemmermeer van een nieuw en veel groter schakelstation blijkt moeizaam. Hiervoor moet ergens bij Rijsenhout 6 hectare grond gevonden worden en is groen licht voor een bestemmingswijziging van die grond nodig. Omwonenden hebben tot op heden met succes bezwaar weten te maken tegen de komst van de hoogspanningsinstallaties en het over nog meer hectares nodige graafwerk dat bij de bouw van zo’n station komt kijken.

„In september gaan we weer met bewoners, bedrijven en de gemeente om tafel”, aldus een woordvoerder van Liander. Maar zelfs al zou er een geschikte locatie in zicht komen, dan duurt het door te volgen bestuurlijke procedures en de tijd die de bouw kost nog wel 7 jaar voordat een en ander operationeel is, aldus het netwerkbedrijf.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties