Extra spannend tulpenseizoen aanstaande

Er zit behoorlijk spanning op het tulpenseizoen 2019/2020. Bollen zijn er genoeg en die zijn van goede kwaliteit. Bloemenaanvoer kan 10% hoger uitvallen dan afgelopen seizoen, toen de middenprijs een recordhoogte bereikte. Afnamecontracten komen laat rond en zijn scherp. De rol van de klok neemt af, maar blijft significant, met een groot aandeel van KOA.

Broeiseizoen 2018/2019 was zeer succesvol met een recordgemiddelde van 16,3 cent per steel. Sterker, tijdens de Tulpendag afgelopen 4 december werd duidelijk dat in de voornaamste aanvoerperiode, week 1 t/m 20, op de klok in 2019 een middenprijs van 18 cent is behaald. Een plus van 22%.

80% KOA op tulpenklok

Afzet via de klok geldt voor 4 van de 10 stelen die telers afbroeien. En dan zitten de kopers in de meeste gevallen niet in de veilingbanken; 80% klokverkoop gaat via KOA. Zelfs op locatie Rijnsburg, waar van oudsher veel tulpen op de tribune worden ingekocht, neemt het aandeel KOA rap toe. Het aandeel KOA bij tulp is niet uniek, leerde de genoemde vakbijeenkomst. Van de totale klokomzet 2018, 1,9 miljard euro bij Royal FloraHolland, was 1,4 miljard (75%) KOA. Tulp is samen met roos en chrysant wel de top drie van bloemen die via KOA verhandeld worden. Voor tulp zitten de KOA-kopers vooral in Rusland en Duitsland.

Ruim 2,3 miljard stelen tulp

Vorig seizoen verhandelde Royal FloraHolland ruim 1,5 miljard stuks tulpen via klok, termijnverkoop en daghandel. Buiten de veiling om (en direct richting afnemers), waren het zo’n 700 miljoen stelen afgelopen seizoen. Voor beide afzetstromen geldt dat het volume komend seizoen groter zal zijn. Plus 10 % , is de verwachting. Kan de markt dat extra aanbod aan, wetende dat er relatief veel bloemen later op de markt komen. Bollen zijn namelijk later in het broeibare stadium gekomen. En omdat de bollen dikker zijn, kan je minder stuks per oppervlakte afbroeien. Overtollige bollen verkopen is vaak geen optie, mede omdat de bolprijzen laag zijn dit seizoen. Veel broeiers verlengen daarom hun seizoen met een paar weken of huren extra kasruimte.

Spannende tweede seizoenshelft

Over de prijsvorming in het tweede deel van het seizoen, zeg maar na Vrouwendag, is extra zorg. Dan is er altijd spanning, want zonnig voorjaar kan de vraag naar tulp dan zomaar fors verminderen. Bij dat weertype wint perkgoed, is de ervaring, met lage klokprijzen voor tulp als gevolg. De contracten voor de termijnhandel tulp zijn nog niet allemaal rond; weer later dan vorig jaar én weer scherper in prijs. Maar diverse telers en handelaren zijn ook al bezig om met extra acties, grotere bosvolumes etcetera in te spelen op het grotere aanbod in de tweede helft van het seizoen. Wat dat oplevert en hoe het op de klok verloopt, dat weten we over enkele maanden.

Een uitgebreide analyse van reeds lopende broeiseizoen 2019/2020 leest u deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. Digitaal lezen (na inlog) kan via deze link.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties