Extra geboorteverlof met ingang van 1 januari

    Minister Koolmees van SZW heeft het wetsvoorstel invoering extra geboorteverlof (WIEG) door de Tweede en Eerste Kamer gekregen. Het huidige kraamverlof wordt vervangen door een ruimere regeling voor geboorteverlof. Vanaf 1 januari 2019 krijgen partners na de geboorte van hun kind een hele week verlof volledig doorbetaald.

    Partners kunnen het verlof meteen opnemen, maar mogen dat ook doen in de eerste vier weken na de bevalling. Nu krijgen zij nog slechts twee dagen betaald kraamverlof. Afwijking bij cao is niet mogelijk, meldt HRM Academy.

    Aanvullend krijgen op 1 juli 2020 partners het recht om in het eerste halfjaar na de geboorte van hun kind na de eerste vijf dagen partnerverlof nog eens vijf weken aanvullend verlof op te nemen tegen 70 procent van hun loon. Deze latere datum heeft te maken met de handhaving van de regeling. De automatiseringssystemen van het UWV moeten worden aangepast en dat kost tijd. De regering wil zo stimuleren dat partners meer betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van hun kind. Ook wil zij met deze regeling de arbeidsparticipatie van vrouwen bevorderen en een meer evenwichtige verdeling van werk en zorgtaken tussen de partners bewerkstelligen.

    Verlofrechten van de partner

    Met de Wet WIEG heeft de partner de volgende verlofrechten:

    • calamiteitenverlof met loondoorbetaling op de dag(en) van de bevalling;
    • eenmaal de wekelijkse arbeidsduur geboorteverlof met loondoorbetaling op te nemen binnen 4 weken na de geboorte;
    • vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur aanvullend geboorteverlof met uitkering per week ter hoogte van 70 procent van het (maximum) dagloon op te nemen binnen zes maanden na de geboorte (bovenwettelijke aanvulling tot 100 procent van het dagloon is mogelijk);
    • 26 maal de wekelijkse arbeidsduur ouderschapsverlof tot de achtste verjaardag van het kind. Wettelijk is dit onbetaald, maar een aantal cao’s voorziet in gedeeltelijke loondoorbetaling.

    Europese regels

    Brussel doet er nu nog een schepje bovenop. De Europese ministers van Sociale Zaken stemden onlangs in met een voorstel van de Europese Commissie om het zorgverlof voor partners vast te stellen op twee werkweken en dit aan te vullen met zes weken betaald ouderschapsverlof. Minister Koolmees is hier niet gelukkig mee, omdat hij vindt dat zaken als verlof voor vaders en moeders geen Europese aangelegenheid zijn. Maar dat zien andere EU-landen anders. Daarmee is het tiendaagse verlof nog geen direct opeisbaar recht, omdat eerst het Europees Parlement en de Europese Raad zich moeten uitspreken. Het duurt nog wel even voordat deze nieuwe regels van kracht zijn.

    Bron: HRM Academy | Foto: Shutterstock

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest


    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties