Waterschappen, omgevingsdiensten en gemeenten gaan dit jaar extra op de kwaliteit letten van de milieurapportages die glastuinders vóór 1 mei 2015 moeten indienen. Gegevens over spoelwater en incidentele lozingen bij teeltwisseling of ziekten in het gewas zullen extra goed worden bekeken.
Dat meldt de Uitvoeringsorganisatie Integrale Milieu Taakstelling (UO-IMT) Glastuinbouw, die zeer te spreken is over het groeiend aantal telers dat de milieurapportage tijdig indient. Het merendeel van de glastuinders (80%) diende de rapportage vorig jaar op tijd in, terwijl dat in 2013 nog 60% was. De UO-IMT spreekt van „een enorme verbetering”.
Bij de controle van de rapportages die telers dit jaar indienen, zal extra worden gekeken of alle afvalwaterstromen meegenomen zijn in de rapportage. Stromen die tuinders, volgens de UO-IMT, soms vergeten te melden zijn:
- spoelwater van bijvoorbeeld een (zand)filter. Dit moet worden gerapporteerd als het (zand)filter met drainwater wordt gespoeld;
- incidentele lozingen als gevolg van bijvoorbeeld teeltwisselingen;
- lozingen van drainwater bij calamiteiten, bijvoorbeeld bij ziektes in het gewas.
Vóór 1 mei indienen
De UO-IMT roept tuinders op ook dit jaar de milieurapportage op tijd in te dienen, dat wil zeggen vóór de wettelijk verplichte datum van 1 mei. Substraattelers moeten rapporteren over de geloosde hoeveelheid meststoffen en grondtelers moeten daarnaast ook het verbruik aan meststoffen rapporteren. Telers kunnen hun rapportage door hun dienstverlener laten insturen. Een andere mogelijkheid is om het zelf te doen via www.uo-glastuinbouw.nl. Daar is ook het standaardformulier te vinden dat gebruikt kan worden voor de rapportage.