Kosten exotenbestrijding Hoogheemraadschap stijgen fors

    Hoogheemraadschap van Rijnland gaf in 2016 voor €390.000 uit aan de bestrijding van exoten. Dit is een stijging van ruim 3 ton ten opzichte van 2012 toen de kosten bleven steken op 63.000. Onder het  motto ’Geen exoot in de sloot’ doet het hoogheemraadschap daarom de dringende oproep overtollige aquarium- en vijverplanten niet in de sloot te gooien, maar in de GFT-bak.

    Invasieve exoten zoals de grote waternavel, de waterteunisbloem, watersla, het parelvederkruid, de waterhyacint en het ongelijkbladig vederkruid, moeten machinaal of handmatig worden verwijderd en daarna worden afgevoerd. Sinds 2000 komen ze steeds vaker voor in sloten en vaarten, omdat mensen hun overtollige vijver- of aquariumplanten in de sloot gooien. De woekerende plantengroei belemmert de doorstroming en waterberging in sloten en vaarten. Ook verdringen exoten de inheemse planten en brengen ze vissen in het nauw doordat er zuurstofgebrek ontstaat.

    Het snel ontdekken van exotische waterplanten is belangrijk om zowel de overlast als de kosten voor verwijderen van de planten te beperken. Mensen die denken exotische waterplanten te zien, kunnen dat melden via de website van het hoogheemraadschap.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties