Het daggas is wederom gedaald evenals de prijs voor de lange termijn. Het milde weer in Europa is debet aan de onder druk staande gasprijzen, de vraag naar gas is zwak. De aanvoer van LNG is sterk en zal naar verwachting de komende maanden op niveau blijven waardoor alleen een hele koude winter de prijs nog lijkt te kunnen opstuwen.
Afgelopen week hebben Oekraïne en Rusland een akkoord bereikt over de doorvoer van gas naar West-Europa, maar bijna tegelijkertijd heeft Amerika sancties aangekondigd tegen bedrijven die werken aan de aanleg van de Nord Stream II pijpleiding van Rusland naar Duitsland. Amerika probeert te voorkomen dat Rusland extra 55 miljard kuub gas naar Europa kan transporteren ofwel verkopen. Voor de economie van Rusland zou de extra verkoop van gas een opsteker zijn en ook voor Europa zou het gunstig kunnen zijn. Deze win-winsituatie is tegen het zere been van Amerika omdat ze zelf graag LNG gas aan Europa verkopen. Het gaat in dit conflict om een financieel en politiek gewin tussen twee grootmachten, de Europeanen zijn de speelbal. Nadat de Amerikanen aankondigden om sancties in te stellen steeg de gasprijs voor leveringsjaar 2020 met een kleine cent per kuub om later weer wat weg te zakken.
Elektriciteit relatief laag
De korte termijnprijzen zijn relatief laag geweest door het rijke aanbod van wind waardoor de windmolens veel elektra produceren en ook de relatief hoge temperaturen dragen hun steentje bij waardoor de vraag naar elektra zwak is. De lange termijnprijzen zijn wederom gedaald, onder meer doordat de vraag naar deze contracten aan het afnemen is. De vraag neemt af omdat in het afgelopen jaar de korte termijncontracten fors goedkoper bleken te zijn dan de futures. De lage gasprijs is ook een reden voor lagere future contracten, gas is onder de huidige prijsomstandigheden een grote concurrent van kolen.
De koers van de CO2 emissierechten kan op relatief korte termijn wijzigen als gevolg van de Brexit die eraan zit te komen. Het is nog niet helemaal in te schatten, maar het lijkt erop dat Boris Johnson een Brexit voor ogen heeft binnen kaders van gemaakte afspraken met de Europese Unie. Onder deze afspraken zal wellicht ook de emissiehandel vallen, hierover is het standpunt van het Verenigd Koninkrijk nog niet duidelijk. Als ze niet meedoen aan het Europese handelssysteem, dan kan de koers van de rechten onderuit gaan en vice versa als ze hier wel aan blijven deelnemen.
Grote stijging olieprijs blijft uit
Een schamele stijging van circa 2% is alles wat er afgelopen week aan de koers is veranderd. Een grotere stijging van de olieprijs, na het fase I handelsakkoord tussen China en Amerika, had voor de hand gelegen maar is tot op heden uit gebleven. Als gevolg van het handelsakkoord is het aannemelijk dat de vraag naar olie kan toenemen maar blijkbaar zijn er nog te veel handelaren die het onvoorspelbare schaakspel tussen China en Amerika wantrouwen.
Een andere prijsopdrijvende kracht, de nieuwe productiebeperkende afspraken van de OPEC+, hebben ook geen significante stijging teweeg kunnen brengen. Ook hierover zijn handelaren wantrouwend over de daadwerkelijke uitvoering. De Saoedische kroonprins heeft ondanks de geringe stijging toch nog nipt het staats oliebedrijf Saudi Aramco positief naar de beurs weten te brengen. In de markt wordt er vanuit gegaan dat hij de beursgang gemakkelijk had kunnen uitstellen als hij meer vertrouwen zou hebben gehad in de toekomstige koers van olie.
Het is ook een soort mosterd na de maaltijd omdat de Amerikaanse productie nog altijd aan het toenemen is. Ook afgelopen week is de voorraad van ruwe vaten olie toegenomen in Amerika en dat was tegen de verwachting in van handelaren.