Er komt geen streng en gesloten import- en controlesysteem voor plantaardig materiaal in de EU. Een meerderheid in het Europees Parlement in Straatsburg stemde op 15 april tegen een voorstel daartoe.
LTO Nederland is blij dat het import- en controlesysteem van de baan is. „Zo’n systeem zou zeer nadelig zijn voor de internationale handel in stek- en uitgangsmateriaal, zaaizaden voor groenten, fruit- en sierteeltproducten”, aldus Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid van LTO Nederland
De productie van uitgangsmateriaal in landen buiten de EU (zogeheten derde landen) en de handel en teelt in Nederland zijn nauw met elkaar verweven. „Er zijn grote belangen in het geding voor sectoren als de boomteelt, fruitteelt en de glastuinbouw. Een min of meer gesloten importsysteem zou leiden tot handelsbelemmeringen en daarmee grote economische schade in die sectoren. Daar komt het risico nog bij dat derde landen waarin de opkweek plaatsvindt, hetzelfde importsysteem zouden gaan toepassen voor producten uit de EU”, aldus Baecke.
Importverbod
De Europese Commissie krijgt, zo is voorgesteld, wel de mogelijkheid om tijdelijk extra maatregelen te nemen in verband met import van plantmateriaal uit derde landen. Het kan hierbij gaan om onderzoek, extra inspecties, een quarantaineperiode en in het uiterste geval de toepassing van een importverbod. Ook zal plantmateriaal dat via reizigersbagage en internethandel de EU binnenkomt, niet meer vrij worden gesteld van inspectie.
De verordening over Plantgezondheid heeft tot doel het Europees grondgebied beter te beschermen tegen schadelijke organismen, die niet of nauwelijks in Europa voorkomen, zoals de Oost-Aziatische boktor en de paprikasnuitkever.