De dag nadat storm Eunice over Nederland trok, is her en der het geluid van kettingzagen te horen. Overal worden omgevallen bomen en uitgebroken takken verwijderd. Zwaar getroffen werd Amsterdam waar drie doden te betreuren waren door omgevallen bomen.
De gemeente Amsterdam denkt het nog dagen tot zelfs weken gaat duren duren voordat alle schade door storm Eunice is opgeruimd. „Blijf opletten buiten, veel takken zitten los en kunnen nog vallen. We zijn hard aan het werk om alles op te ruimen. De prioriteit ligt bij gevaarlijke situaties,” meldt de gemeente op haar website.
Parken blijven dicht
Parken blijven voorlopig gesloten in de hoofdstad. Het Vondelpark, Wetheimpark, Amstelpark en Erasmuspark werden vrijdag al uit voorzorg gesloten. Daarnaast roept de gemeente bewoners op om niet naar het Amsterdamse Bos te komen. „De storm heeft ook in het Bos flink huisgehouden. De komende dagen maken we het Bos weer veilig voor iedereen. Tot die tijd is het dringende advies om niet naar het Amsterdamse Bos te komen.”
Begraafplaatsen gesloten
In Rotterdam zijn gemeentelijke begraafplaatsen zaterdag en zondag afgesloten voor bezoekers, vanwege mogelijk gevaarlijke situaties door vallend hout of bomen die door de storm instabiel zijn geworden. De komende dagen wordt eventuele stormschade aan monumenten geïnventariseerd.
Stadsbeheer Rotterdam sloot in de loop van de vrijdagmiddag alle toegangswegen naar het Kralingse bos al af. Ook zaterdag is het Kralingse Bos nog gesloten vanwege vallend hout en het risico op omvallende bomen.
Niet naar het bos
Ook Staatsbosbeheer adviseert het publiek om daags na de storm niet de bossen in te trekken. „Vrijdag raasde storm Eunice over ons land, met als gevolg veel omgewaaide bomen. Staatsbosbeheer adviseert daarom deze week het bos te mijden. Er zijn werkzaamheden en de kans op takbreuken is groot.” Het vrijmaken van wegen en paden duurt op sommige plekken nog 1 tot 2 weken
Volgens Staatsbosbeheer valt de schade in de bossen mee. „Er zijn aardig wat bomen omgewaaid, maar geen grote vlakken. Het bos is beter bestand tegen stormen dan enkele decennia geleden. Dit is het gevolg van bosbeheer waarbij we streven naar meer variatie in leeftijd en soorten bomen.”
Storm Franklin
Hoveniers en boomverzorgers maken deze dagen overuren met het opruimen van gevelde bomen. Zo waren boomverzorgers op zondag nog bezig met het afvoeren van bomen die door storm Eunice zijn omgewaaid of op scherp stonden, terwijl storm Franklin zich alweer aandiende.
Het KNMI kondigde voor zondagavond code oranje af in de provincies Zeeland, Zuid- en Noord-Holland. De derde storm binnen een week zorgde her en der alweer voor schade in de vorm van omgewaaide bomen tegen huizen en op spoorrails die juist vrij waren gemaakt.
Stormen kort na elkaar komen vaker voor en worden tweelingstormen genoemd. In dit geval was er zelfs sprake van een drielingstorm – Dudley op woensdag, Eunice op vrijdag en Franklin op zondag – de laatste keer dat dit gebeurde is bijna honderd jaar geleden: in 1928. Volgens het KNMI was Eunice een van de drie zwaarste stormen van de afgelopen 50 jaar.
Bomen in Keukenhof geveld
Ook in Keukenhof zijn meerdere bomen door de storm geveld, waaronder enkele forse exemplaren. Nu de wind is gaan liggen, kunnen de bomen worden verwijderd. De schade is echter beperkt, zodat de perken nog voor de opening van het park op 24 maart door de tuinmannen kunnen worden opgeknapt.
Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks.
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/ar/register?ref=V2H9AFPY