Tijdens een seminar over de kansen voor de tuinbouwsector in Ethiopië benadrukten vertegenwoordigers van het land dat 100% veiligheid nooit te garanderen is. Ethiopië is volgens hen nog steeds het meest stabiele, veilige land van Afrika.
De veiligheid in Ethiopië kwam niet alleen in diverse presentaties ter sprake. Ook in de vragenronde en tijdens de borrel van het seminar werd het onderwerp aangesneden. Het is nu weliswaar rustig, maar de onlusten in 2016 hebben behoorlijk indruk gemaakt. De getroffen bedrijven zijn gecompenseerd voor de geleden schade, zo werd bekend gemaakt. Wat dit exact betekend, werd niet duidelijk. Bovendien, zo gaven vermeerderaars en telers met locaties in Ethiopië aan, is de vervolgschade vaak veel groter is dan de acute schade door brand of vernieling. Het gaat verder dan tijdelijk geen stek, zaad of bloemen kunnen leveren. Bovendien verplaats je je bedrijf niet zomaar uit Ethiopië.
Minister Arkebe Oqubay, voormalig burgemeester van hoofdstad Addis Abeba, gaf aan dat de Ethiopische overheid samen met de private sector, de Nederlandse overheid en de landbouwraad hard werkt aan de veiligheid in het land. „De afgelopen jaren was het heel rustig in Ethiopië. Vergeet niet dat de bevolking en de economie in het land hard groeien. Het is een democratie die nog geen 100 jaar bestaat en de diversiteit van de bevolking is groot. Er worden 80 talen gesproken. We hebben tijd nodig. Ethiopië is het snelst groeiende land van Afrika. De tuinbouw is een belangrijke pijler voor onze economie. Nederlandse bedrijven hebben 70.000 banen in ons land gecreëerd en ze zorgen voor een grote stroom veel buitenlandse valuta, die we zo hard nodig hebben.”
Ogubay was een van sprekers dinsdag 21 maart op het seminar dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland organiseerde bij Rabobank Westland. De bijeenkomst was vooral bedoeld om belangstelling voor een nieuw, modern en duurzaam tuinbouwgebied in Ethiopië te polsen. Nabij Hawassa is 1.500 ha beschikbaar voor tuinbouw. Een voormalige staatsfarm, dus er is geen discussie over het eigendom en niet alleen bloementeelt, ook groenten- en zaadteelt is er mogelijk. Ook andere tuinbouwgebieden werden door de delegatie uit Ethiopië aan de ongeveer 100 bezoekers voorgelegd. De mogelijkheden zijn groot als het gaat om klimaat, hoogteligging, grondsoort e.d. De overheid stelt buitenlandse investeerders gunstige tarieven voor leningen en belasting in het vooruitzicht. Belangstellenden werden uitgenodigd om e.e.a nog eens individueel te bespreken.
Niek Bosman, de landbouwraad in Ethiopië en sinds zomer 2016 actief voor Nederlandse bedrijven in de agrosector, voegde toe: „Het land biedt volop mogelijkheden, maar je moet wel bereid zijn om samen te werken met de verschillende communities.” De telers Frank Ammerlaan (AQ Roses) en Marc Driessen (Maranque Plants), actief in Ethiopië, kwamen in presentaties ook terug op het grote belang van een goede samenwerking met de lokale bevolking.