Door brandstichting is het volledige bedrijf van Esmeralda Farms in Ethiopië platgelegd. Directeur Loui Hooyman schat dat 10 miljoen aan investering in rook is opgegaan.
Hooyman, directeur van Esmeralda Farms, heeft nog geen beelden gezien van de schade en contact leggen met hun vestiging in Ethiopië is moeilijk. „Onze manager aldaar is tijdelijk gevlucht en informatie over de onlusten komt nauwelijks naar buiten. Het is nog steeds onrustig rond Bahar Dar, een stad ten noorden van Addis Ababa. Ik begrijp dat inmiddels tien bedrijven, veelal tuinbouwbedrijven, zijn getroffen door acties van groepen die tegen de regering zijn. Nu zijn buitenlandse investeerders de klos die hulp hebben gehad van de regering bij het opzetten van hun bedrijf. Een paar weken geleden waren het lokale bedrijven die een link hebben met de regering. Er waren militairen op ons bedrijf toen de opstandelingen kwamen, zij zijn gevlucht omdat de groep te groot was. Alles is toen in brand gestoken.”
Esmeralda Farms heeft 150 ha land tot zijn beschikking in Ethiopië. Eind 2015 kwam de eerste 25 ha in productie. In de 17 ha foliekas worden voornamelijk trosrozen geteeld en buiten is gips het grootste gewas in de groep zomerbloemen. „Drie keer per week kregen we in Aalsmeer handel binnen van onze locatie in Ethiopië. Dat was 30-40% van onze omzet in Aalsmeer, de rest komt van onze bedrijven in Zuid-Amerika. We kunnen nu niets anders doen dan afwachten tot het weer rustig is en onze klanten informeren.”
De loods en koelcellen waren gebouwd op de groei die het bedrijf de komende tijd wilde doormaken in Ethiopië. Net als tractoren, vrachtwagens, fust, verpakkingsmateriaal e.d zijn die nu verbrand. Alle irrigatiepompen zijn stukgemaakt dus het gewas verdroogt en Hooyman verwacht dat de foliekassen ook flinke schade hebben opgelopen. „Alles is weg. Tien miljoen investering en heel veel tijd en inzet is binnen een dag in rook opgegaan. Gelukkig viel er slechts een gewonde. Afgelopen jaar ben ik zeker 24 keer in Ethiopië geweest om de boel op te starten. Het is een van de rustigste landen in Afrika en dat is het feitelijk nog steeds. Alleen worden we nu lokaal getroffen door de oppositie. We zitten in een relatief nieuw tuinbouwgebied. Het begon bij een Belgische buurman die bonen teelt, toen onze Italiaanse buurman met gips en daarna waren wij aan de beurt. Er worden nu gesprekken gevoerd met de president over hoe we eventueel verder kunnen. Tegen dergelijke schade kan je jezelf niet verzekeren.”