En? Levert het nog wat op? Nee zeker? Vrouwen bloot, hoe was het ook alweer?’ Het is het bekende verhaal in de zomer. Zo gauw als de zon een paar weekjes doet wat er verwacht wordt gaat het mis. Zoals die Rijnsburgse inkoper ooit zei: ‘Met zulk weer moet je ijsjes hebben!’
Dat advies zou ik ook willen geven aan die Amsterdamse bloemist in Breukelen. Ga ijsjes verkopen! Niet gelezen? Hij klaagde zijn nood in het AD. ’Koop geen bloemen!’ adviseerde hij z’n klanten. ’Ze zijn met drie dagen weg, je hebt er niks aan nu. Neem dan liever een fles wijn.’ Ik verdenk hem ervan dat hij elders een slijterij heeft. Kan niet anders.
Wat is dat voor een vent joh? Zou een mooie boel zijn als we er allemaal zo over dachten. Dan zou de veiling in de zomermaanden wel dicht kunnen. Laat je kas maar leeg liggen, in september zien we wel weer. En hoe zit dat dan in landen als Frankrijk of Italië? Daar is het heel vaak zulk weer. Daar worden toch ook altijd bloemen verkocht? Schiet op man, ga aan je werk! Als ze maar drie dagen staan dan verkoop je twee bossen in plaats van een. Of je laat ze na vier dagen weer terugkomen voor de helft van de prijs. Ze kosten per slot van rekening ook minder.
Nog zo iets. Anti-hooikoortsboeketten. Daar schijnt vraag naar te zijn. Bij mensen, u raadt het al, die niet tegen het stuifmeel van bloemen kunnen. Zo hebben ze van rozen en irissen geen last en ook astrantia, duizendblad en leeuwenbek zijn pollenarm. Over lelies lees ik niks, dat is dan wel weer gek. Het eerste wat mensen zeggen als ze een bloeiende lelie zien is: ‘Kijk uit voor het stuifmeel hoor!’ Maar dat schijnt dan weer een ander probleem te zijn.
En matricaria? Nee, daar wordt niet over gesproken. Ik weet uit betrouwbare bron dat je van kamille flink kan gaan niezen. Vooral als ze wat rijper zijn. En met zo’n zomer als dit jaar zijn ze dat al snel. Dat wordt dus geen plaatsje in het anti-hooikoortsboeket. Daar zijn we mooi klaar mee. Of, wacht eens even… En als ik er nu mondkapjes bij lever?
Kees van Egmond