Een lichte daling voor de korte termijn gasprijs is aan de orde van de dag geweest doordat het aanbod nog steeds royaal is en de vraag laag. Voor de lange termijn gasprijs is er weinig veranderd; de koers is redelijk stabiel gebleven.
De gasbergingen worden aangesproken maar voor een klein percentage. De bergingen zijn met nog goedkoper daggas gevuld dus door te leveren vanuit de bergingen wordt er geld verdiend. De verwachting voor de maand januari is dat de bergingen niet intensief aangesproken hoeven te worden omdat er nog altijd geen kou in aantocht is volgens de weermodellen.
De Amerikaanse sancties voor bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de Nordstream II vertragen de aanleg van deze pijpleiding maar algemeen wordt aangenomen dat de aanleg van de leiding dit jaar afgerond zal worden. Er is door de markt nauwelijks gereageerd op de Amerikaanse bemoeienis, wellicht mede doordat Gazprom en Oekraïne een nieuwe overeenkomst hebben gesloten voor de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne.
Amerikaanse drone-aanval
De lage prijs van korte termijngas en de milde weersomstandigheden zijn nog altijd grote oorzaken van de lage prijs van de korte termijncontracten van elektra. Ook deze week zijn deze contracten nog relatief laag gebleven. Voor de lange termijncontacten geldt een lichte stijging die wellicht een late reactie is als gevolg van de olieprijs die gedurende een paar dagen een stijging liet zien na de Amerikaanse drone aanval.
De prijzen van CO2-emissierechten zijn afgelopen week redelijk stabiel gebleven. De prijs van kolen voor de korte termijn zijn ook stabiel gebleven maar voor de lange termijncontracten is wel een lichte stijging gezien.
Analisten speculeren volop over de prijs voor de toekomst en houden hierbij rekening met de vraag uitval in Europa waardoor de productie omlaag zal kunnen gaan. Als de productie inderdaad terug gaat naar lagere niveaus dan kan in een koude winter de vraag boven het aanbod uitstijgen, dit is een punt van aandacht. Verder blijkt uit cijfers dat China de helft van de mondiale productie importeert voor eigen gebruik. Een kleine gebeurtenis in China kan hierdoor de mondiale prijs van kolen fors beïnvloeden.
Enorm aanbod van olie
De koers van olie is op dit moment circa 2% lager dan voor de Amerikaanse drone aanval op een Iraanse generaal. Reden voor de lagere koers is wellicht doordat er zo ontiegelijk veel aanbod is ondanks dat er zelfs een productiebeperking is ingevoerd door de leden van de OPEC. Over de beperking kan wel gezegd worden dat al het volume wat de OPEC beperkt wel van de markt is maar het zit nog wel in reserves in de grond en wat in de grond zit is uiteindelijk nog in voorraad.
Als de drone aanval niet had plaatsgevonden, dan had de koers van olie waarschijnlijk nog lager kunnen zijn. Er komen steeds meer berichten naar buiten dat Rusland al twee jaar samenspant met de OPEC om de productie te beperken maar dat ze zelf nooit de productie beperkt hebben. Het lijkt erop dat Rusland zichzelf en de OPEC leden een goede dienst heeft bewezen door de markt te misleiden.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.