Warm weer dient zich aan, maar toch stijgt prijs gas

De koude weersomstandigheden zijn voorbij, maar de prijzen voor daggas zijn afgelopen week gestegen. Deze ontwikkeling is te wijten aan onderhoudswerkzaamheden aan Noorse gasinstallaties, een grote vraag naar gas voor het vullen van gasbergingen en een extra vraag naar gas voor het opwekken van elektriciteit.

De lange termijncontracten zijn wat opgelopen door de stijging van de olie- en kolenprijzen. De gasbergingen worden vanaf heden weer gevuld en dat is nodig ook, omdat deze nog maar voor een kleine 10% vol zijn. Hiermee rekening houdend, kunnen we er vanuit gaan dat de prijs voor daggas, op korte termijn niet heel veel daalt.

Elektriciteit
De opwek van elektra uit nieuwe bronnen zoals windmolens en zonnepanelen, laat het de laatste tijd afweten. Mede hierdoor zijn de APX prijzen ook gestegen. De lange termijncontracten vertoonden ook een lichte stijging. De oorzaak hiervoor kunnen we vinden in het licht oplopen van de CO² emissierechten en de stijging van de kolen- en gasprijs.

De prijzen van steenkolen gingen niet alleen omhoog doordat andere brandstoffen een stijging vertoonden, maar ook werd de stijging aangejaagd als gevolg van een Cycloon in Australië. De aanvoer van kolen werd zodoende verstoord. De toch al toenemende vraag vanuit India kon door de logistieke problemen niet worden bijgehouden en zo ontstond krapte aan de aanbod zijde.

Olie
Na een aantal weken van prijsdalingen leek er een dalende trend te zijn ontstaan in de koers van de olieprijs. De vermoedelijke gifgasaanval in Syrië heeft deze trend ruw verstoord. Amerika zou zich het lot van de slachtoffers aantrekken en wil nu de wereld laten zien dat ze gifgasaanvallen niet accepteren. Uit twitterberichten van de Amerikaanse President konden we opmaken, dat de raketten voor vergelding onderweg zijn naar Syrië, wat afgelopen weekend ook is gebeurd.

Het lijkt bovenal meer een politiek en financieel spel te zijn tussen wereldmachten. Omdat als gevolg hiervan de prijs van olie stijgt, en alle betrokken landen zijn bijna allemaal olieproducent. Spierballen berichten in de media door diverse landen leveren hierdoor financieel voordeel op door de stijging van de olieprijs. De olievoorraad in Amerika is deze week weer gestegen, dit had een mooie consolidatie kunnen opleveren van de dalende trend van de oliekoers, maar deze berichtgeving was ondergeschikt aan de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties