Capaciteitsboekingen van een Russische gasbedrijf en een datafout bij een netbeheerder zorgden afgelopen woensdag voor forse prijsschommelingen op de gasmarkt. Deels werd dit veroorzaakt door de publicatie van valse gegevens die erop wezen dat de stromen van de nieuwe Nord Stream II pijpleiding al waren begonnen, maar dit berustte op een vergissing. Donderdag maakte het Russische gasbedrijf bekend dat het dit jaar 5,6 miljard kubieke meter gas via Nord Stream II zou kunnen leveren. Dat is bijna 10% van de huidige gasstroom uit Rusland per jaar, waardoor de prijzen verder bleven dalen. De komende week zouden vooral leveringen uit Rusland, maar ook de beschikbaarheid van LNG om de gasopslagen te vullen de markt richting moeten geven. Het tekort aan gas is nog niet opgelost en vooralsnog zijn de gasopslagen niet voldoende gevuld voor het winterseizoen begint.
Elektriciteitsmarkt erg volatiel
Op de elektriciteitsmarkt was het de afgelopen week erg volatiel, van relatieve lage tarieven aan het begin van de week, oplopend naar hoge tarieven aan het einde van de week. Het gebrek aan wind dat momenteel heerst, maar ook bewolkt en regenachtig weer, zorgen voor een verminderde opwek van wind en zonne-energie. Emissierechten, kolen en gas staan allemaal op een hoog prijsniveau, al deze factoren dragen bij aan de prijsvorming, met hoge elektriciteitsprijzen tot gevolg.
Sinds eind juli heeft de prijs voor CO2 emissierechten een stijgende trend te pakken. Vanwege het dure aardgas stijgt de vraag naar steenkool, maar steenkoolverbranding gaat met dubbel zoveel CO2 uitstoot gepaard als gasverbranding. Dit jaagt dus ook de vraag naar CO2 emissierechten op. Daarbij zijn ook de Europese plannen in het kader van de Green Deal nog altijd van invloed op de prijsvorming van de CO2 emissierechten.
Olieprijs houdt niet stand
Olieprijs houdt niet stand en zakt verder weg, onder andere de zorgen over het toenemen van het deltavariant van het coronavirus en de tegenvallende economische groei in de wereld met name China en India waar de economische resultaten tegenvallen. Ook verschillende andere landen hebben nieuwe of stevige maatregelen aangekondigd, waardoor er minder olie nodig zal zijn omdat landen weer dicht gaan.
De vraag vooruitzichten zijn zeer onzeker vanwege het deltavariant. OPEC+ houdt momenteel ook de vraag in de gaten en komt begin september weer bij elkaar. Hoewel productie al is afgesproken tot het einde van het jaar is er altijd de mogelijkheid om dit aan te passen.
Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.