Nife: Oliemarkt neemt een adempauze

Leveringsproblemen vanuit Rusland en Noorwegen, veroorzaakt door verschillende storingen, geven momenteel wat druk op de gasmarkt. Dit zou een bodem kunnen leggen onder de gasmarkt in combinatie met de lage gasvoorraden. Aan de andere kant zijn er voldoende LNG-tankers met vloeibaar gas onderweg die de komende weken aanlanden. Een voorzichtige blik op de weersverwachtingen geven mogelijk wat kou aan in de tweede week van maart.

Rusland heeft onlangs een lange termijn overeenkomst gesloten om China te voorzien van vloeibaar aardgas uit het Noordpoolgebied. De onafhankelijke Russische gasproducent ’Novatek’ heeft een deal gesloten met een Chinese partner om zijn aanwezigheid in de snelgroeiende regio Azië-Pacific uit te breiden. Door de deal van de Shenergy Group zal Novatek in 15 jaar tijd meer dan drie miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) leveren in China.

Goede productie zon en wind
De productie van zonnepanelen en windmolens is afgelopen week goed geweest evenals de productie van traditionele centrales waardoor de prijzen van de daghandel gunstig geweest zijn. De productie was niet alleen in Nederland op orde maar ook in onze buurlanden. Voor de lange termijnmarkt is een redelijk stabiele koers gezien wat op zich niet verwonderlijk is, omdat de onderliggende grondstoffen ook een stabiele koers gevaren hebben.

De prijs van de CO2-emissierechten blijft de gemoederen wel bezighouden. Zo heeft Eneco onlangs aangegeven dat het aantal emissierechten sneller ingeperkt moet worden, als bijvoorbeeld een kolencentrale gesloten wordt om zo een betere balans tussen vraag en aanbod te behouden. Anderen denken hier anders over, omdat het hierdoor aannemelijker wordt dat de prijs van elektra zal stijgen en dat is juist in het voordeel van Eneco. Ook bedrijven zoals Shell hebben de mogelijkheid om de opbrengsten van hun investeringen in onder meer windmolens te verhogen door het opkopen van CO2-emissierechten. Het is de vraag of het als legaal moet worden gezien dat een bedrijf op deze manier zijn investeringen kan laten renderen over de rug van consumenten.

Olieprijs vrij stabiel
Prijzen van ruwe olie liepen afgelopen week uiteen. Brent-olie was vrij stabiel na een periode van flinke opwaartse beweging. Volgens analisten is een van de oorzaken de bezorgdheid over de bereidheid van de OPEC+ leden om de huidige productieverlagingen te handhaven, deze week komen de OPEC+ leden weer bijeen. Het Amerikaanse WTI-olie klom ondertussen naar meer dan 63,53 dollar per vat, wat de hoogste notering is sinds mei 2019. De stijging is ook aan te rekenen door de daling van de olieaanvoer in de Verenigde Staten nadat extreem koud weer de belangrijkste olieregio’s van het land trof en vele productlocaties werden gesloten. Een sterkere Amerikaanse dollar en de bezorgdheid dat de aanvoer van ruwe olie groter wordt, zorgen aan het einde van de maand februari voor een lichte daling.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos Cozijnsen
Jos Cozijnsen
3 jaren geleden

Met dit stuk in jullie prachtig blad laat Nife zien weinig kaas te hebben gegeten van het emissierechtensysteem. gênant