Nife: Olieprijs heeft een grens doorbroken

De afgelopen week is de prijs voor een kuub gas vrijwel gelijk gebleven. Nadat in het begin van de week de prijs eerst daalde, zijn de gasprijzen daarna toch weer iets opgelopen. Eindelijk zijn de temperaturen in heel Europa naar zomerse waarden gestegen. Nu de vraag naar gas voor verwarming afneemt, wordt deze vraag gedeeltelijk opgevuld door gasgestookte elektriciteitscentrales om aan de stijgende vraag naar elektriciteit te voldoen. De stijgende vraag komt onder andere door het airco-gebruik en de tegenvallende opwek van elektra uit windparken.

In Azië en in Europa wordt momenteel veel gas en vloeibaar gemaakt gas (LNG) ingeslagen om de gasvoorraden aan te vullen. Ook het geplande onderhoud aan Noorse gasleidingen zorgt voor enige druk op de gasmarkt de komende week.

Veel elektracentrales in onderhoud
Enige neerwaartse druk op de koers van lange termijncontracten is momenteel van toepassing. De prijs van kolen is dermate aan het stijgen door de grote vraag vanuit Azië als gevolg van een hittegolf dat mede hierdoor de prijs van de CO2-emissierechten onder druk is komen te staan. Handelaren denken voornamelijk dat de kolen te duur zijn waardoor er meer elektra met gas zal worden gemaakt waarvoor minder rechten noodzakelijk zijn.

De productie van elektra vindt op dit moment veel plaats in Europese buurlanden van Nederland omdat er in ons land veel centrales stil liggen voor onderhoudswerkzaamheden. We importeren hierdoor uit landen waar de elektraprijzen op een lager niveau liggen dan in Nederland.

De prijzen voor de korte termijn zijn relatief hoog te noemen, ondanks dat de zonnepanelen in aantal enorm toenemen en veel opwekken. Een reden voor de hoge tarieven is niet te geven; manipulatie is een voor de hand liggende mogelijkheid. Bij de huidige hoge tarieven is een zonne- of windpark veel gemakkelijker rond te rekenen en zullen investeerders eerder geneigd zijn om hierin te investeren.

Olieprijs doorbreekt $70-grens
De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, vanwege optimistische verwachtingen over de vraag naar olie. Op weekbasis won de prijs voor een vat ruwe olie circa 5% en heeft daarmee de grens van 70 dollar per vat doorbroken. De olieprijzen hebben de wind mee door duidelijke tekenen dat de vraag stevig herstelt. Zowel de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en zijn bondgenoten, als het Internationaal Energie Agentschap voorzien een verder herstel van de olievraag. Het IEA verwacht dat de vraag binnen jaar terug is op het niveau van voor de crisis. Eerder ging de organisatie er nog van uit dat dit pas in 2023 zou gebeuren.

De OPEC stemde eerder deze week in om vast te houden aan zijn tijdschema voor het geleidelijk versoepelen van de productie deze en volgende maand.

Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties