Door een breuk op 1 km diepte in de aanvoerleiding van zijn geothermie-installatie kan Ammerlaan The Green Innovator al drie maanden lang geen aardwarmte meer produceren. De potplantenkwekerij uit Pijnacker loopt daardoor andermaal tegen een miljoenenstrop aan. In 2011 en 2012 lag de aardwarmtewinning ruim een jaar stil vanwege de bijvangst van olie en gas. Aanpassing van de installatie vergde toen ettelijke miljoenen.
Over de oorzaak van de breuk in de aanvoerleiding tast de kwekerij nog in het duister. Vermoedens zijn er wel. „De leiding kan zijn gecorrodeerd of geërodeerd, maar wij denken zelf dat de buis uit de mof is gezakt door rek en krimp van de leiding als gevolg van temperatuurverschillen, want de breuk is heel mooi recht. Een constructiefout dus”, aldus Leon Ammerlaan.
De kwekerij, die 6 ha glas telt, leverde ook aardwarmte aan dertien nabijgelegen glastuinbouwbedrijven, 470 appartement, een zwembad, een scholencomplex, een sporthal en een fitnesscentrum. Nu de geothermiewinning stilligt, wordt in de warmtevraag voorzien door de inzet van gasgestookte ketels en WKK’s.
Nieuw geothermiedoublet
Reparatie van de kapotte leiding is mogelijk door een dunnere buis in de bestaande leiding te schuiven. Dat is volgens Ammerlaan echter een kostbare operatie. Bovendien neemt de capaciteit van de leiding af, waardoor niet geheel kan worden voorzien in de warmtebehoefte. Ammerlaan wil daarom begin volgend jaar een compleet nieuw geothermiedoublet laten boren met een veel grotere capaciteit dan de huidige installatie. Over financiering daarvan – het gaat volgens Ammerlaan om een investering die twee keer zo groot is als de huidige installatie – wordt momenteel gesproken met de Rabobank, de gemeente Pijnacker en de provincie Zuid-Holland.
Een nieuw doublet zou volgens inschatting van Ammerlaan in april 2018 in productie kunnen zijn. „We zijn nu aan het berekenen of we tot die tijd doorgaan met warmtelevering vanuit onze ketels en WKK’s of dat het nog rendabel is om tot reparatie over te gaan van de kapotte leiding.”