Willen glastuinders in de Bommelerwaard in de toekomst van het gas af, dan zullen ze meer stroom moeten inkopen. De netcapaciteit daarvoor is echter onvoldoende. Het lukt nu al niet meer om aan de stijgende vraag naar netstroom te voldoen, aldus netbeheerder Liander, die eenderde van Nederland als verzorgingsgebied heeft. ’Het net zit vol.’
Het was een teleurstelling voor de telers die eind januari hun jaarlijkse bijeenkomst hadden van Glastuinbouwpact Bommelerwaard en Neerijnen over de toekomst van hun energievoorziening. Bas van der Kallen, manager bij netbeheerder Liander, had de boodschap dat het elektriciteitsnet vol zit. En dus is het voorlopig voor telers niet mogelijk om extra stroom in te kopen. Een verzwaring van de netaansluiting is nog wel mogelijk, maar die kan de eerste jaren niet worden benut.
In 2017 is er nog een onderzoek geweest waaruit bleek dat er een flinke overcapaciteit was op het stroomnet van de Bommelerwaard en omgeving. Maar door de groei van de economie en de versnelde energietransitie is die nu al opgebruikt. Voor het gebied geldt dat nogal wat tuinders zijn overgestapt van chrysant naar lisianthus, en daarop hun belichting hebben verhoogd. „We zijn verrast door de snelle toename van de vraag naar elektriciteit”, zegt Peter Hofland, woordvoerder van Liander. „Op hoofdlijnen zien we dat het gebruik van WKK is afgenomen. Daarbij zijn veel tuinders overgestapt van een AC5 naar een nog zwaardere AC6 aansluiting.”
De ondernemers zouden het liefst zien dat de netcapaciteit omhoog gaat, bijvoorbeeld door een hoofdleiding van Tennet naar het gebied aan te leggen met een bijbehorend verdeelstation. Het kost echter vijf tot acht jaar om dat te realiseren.
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
- Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij