Ook Soest onderzoekt haalbaarheid ultradiep geothermieproject

In navolging van Havenbedrijf Rotterdam, dat eerder dit jaar bekendmaakte bezig te zijn met haalbaarheidsonderzoek naar ultradiepe geothermie (UDG), kondigt nu ook Soest aan de haalbaarheid van UGD te onderzoeken. De gemeente heeft daarvoor op 23 november een intentie-overeenkomst gesloten met Larderel Energy, onderdeel van Ingenieursbureau Herman de Groot uit Amersfoort. Met het project in Soest wordt beoogd naar kokendheet water te gaan boren op circa 7 km diepte.

Bedoeling is om met de aardwarmte ruim 50% van de duurzame energiebehoefte op te gaan wekken voor de 20.000 huishoudens in Soest. Het UDG-project moet zowel aardwarmte, elektriciteit als koude gaan opwekken. Larderel Energy en Herman de Groot Ingenieurs gaan nu samen met de gemeente Soest onderzoek doen naar de haalbaarheid van het plan. Medio 2018 wordt het resultaat daarvan verwacht.

Green Deal
Op 19 juni sloten de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, Energie Beheer Nederland, TNO en zeven consortia van bedrijven een Green Deal UDG. De consortia worden vertegenwoordigd door Vermilion Energy Netherlands, FrieslandCampina, GOUD, Parenco/QNQ, Geothermie Brabant, Huisman equipment en Havenbedrijf Rotterdam en zijn verdeeld over drie geologische regio’s, te weten Friesland (Heerenveen, Leeuwarden), Midden-Nederland (Utrecht, Renkum, Oost-Brabant) en Zuid (Schiedam, Rotterdam).

De consortia gaan eerst uitgebreid geologisch onderzoek doen om duidelijk te krijgen of er warmte van de juiste temperatuur en onder de juiste omstandigheden naar boven is te halen. Ook moet er inzicht komen in de meest kansrijke aanpak voor het uitvoeren van succesvolle boringen. Op basis daarvan kan doorontwikkeling van de projecten plaatsvinden. Naar verwachting zullen in 2020 de eerste resultaten in de vorm van pilotprojecten zichtbaar worden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties