Een overschot aan steenkool dreigt

De koers voor de gasprijs op de korte termijn is nauwelijks veranderd. In de voorgaande week is er een stijging gezien en dit lijkt voor nu een stabiel niveau. De gasprijzen voor de lange termijn zijn licht gestegen, deels door sentiment en gedeeltelijk door de stijging van de olieprijzen.

De wens van de Republiek Polen om de energievoorzieningszekerheid te optimaliseren, onder meer door middel van diversificatie van het aanbod, is weer een stukje dichterbij gekomen nadat het contract met Gazprom voor de levering van aardgas is opgezegd per 31 december 2022. Polen heeft langlopende LNG-leveringscontracten met andere partijen afgesloten en ook hebben ze aardgasafzettingen op het Noorse continentale plat verworven om het aanbod van pijpleidinggas te vergroten. Het Poolse verbruik is gegroeid naar 23 procent van het totaal verbruik, en in de eerste 9 maanden van 2019 is de import van LNG zelfs met 27 procent gegroeid.

Diverse schaliebedrijven in de Verenigde Staten overwegen om minder te investeren in schaliegas en -olie, waardoor de Amerikaanse energieproductie in 2020 vermoedelijk minder hard groeit, nadat de afgelopen jaren juist recordniveaus werden bereikt. Dit is gunstig voor de OPEC, dat de afgelopen jaren juist sneed in de productie om het effect van de groeiende output in de VS op de energieprijzen het hoofd te bieden. Veel Amerikaanse schalieproducenten staan onder financiële druk om rendement te genereren en zo weer beleggers voor zich te winnen. Bedrijven verwachten volgend jaa 17 procent minder uit te geven dan dit jaar.

Daghandel elektriciteit licht gestegen
De daghandel is licht gestegen door een lager aanbod van nieuwe productie zoals zon- en windinstallaties. Een andere prijsopdrijvende component voor de korte termijn is het sluiten van drie kerncentrales in Frankrijk geweest. De centrales zijn gesloten nadat er in de omgeving van de centrales een lichte aardbeving is geweest en ze moeten eerst grondig onderzocht worden. Voor de lange termijn zijn de prijzen licht gedaald als gevolg van een daling van de kolen- en CO2-emissierechten. De steenkoolproductie in China neemt van jaar op jaar toe en de vraag wordt voor komend jaar lager voorspeld. Handelaren verwachten een overschot aan voorraden. Alleen mogelijke stakingen van personeel in Zuid-Afrikaanse kolenmijnen kunnen deze ontwikkeling verstoren.

In Frankrijk worden studies verricht naar de haalbaarheid van nieuw te bouwen kerncentrales. De reden hiervoor is dat Frankrijk voor circa 70 procent afhankelijk is van elektra voor het verwarmen van huizen en kantoren.

Olie hoger door geruchten over handelsovereenkomst VS en China
Fase één van de handelsovereenkomst tussen de VS en China heeft er voor gezorgd dat de prijs van olie een opwaartse druk heeft ondervonden. Dat de markt sterk reageert op het eerste gedeelte van een mogelijke handelsovereenkomst is op zijn minst opmerkelijk te noemen en de vraag zal zijn of de huidige koers stand weet te houden omdat er in het echt nog totaal geen overeenkomst getekend is. Afgelopen week zijn ambtenaren van beide kampen continu bezig geweest met het lekken van info naar de media over een op handen zijnde fase één overeenkomst. Het gevolg hiervan is dat niet alleen de olie maar ook de financiële beurzen zijn gestegen.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal de olieproductie van landen die geen lid zijn van het oliekartel OPEC volgend jaar nog meer olie produceren met als belangrijkste voorhoedespeler de Verenigde Staten. Het IEA gaat nu uit van een stijging van de productie door deze landen met 2,3 miljoen vaten per dag. Productiegroei wordt verwacht van de Verenigde Staten, Brazilië, Noorwegen en nieuwkomer Guyana.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties