Het was volle bak op de algemene ledenvergadering van Royal FloraHolland. Het ging dan ook echt ergens over. Het afscheid van de extraverte directeur Lucas Vos en de stemming over een tarievenvoorstel. Een duidelijke meerderheid stemde voor.
Na afloop werd er nagepraat. Hoe coöperatief zijn de leden van FloraHolland nog, was een vraag die speelde. De een verkondigde het einde van de coöperatie, omdat de klok – het hart van FloraHolland – in gevaar gebracht wordt. Kostenmaker-kostendrager heeft in zijn ogen weinig met samenwerken te maken. De ander vindt de nieuwe tarieven juist heel coöperatief. In ieder geval veel coöperatiever dan een ander voor je kosten op laten draaien.
Bedrijven en belangen van leden van RFH lopen meer en meer uiteen en dat zorgt voor de meest uiteenlopende meningen. Over de besluitvorming binnen de coöperatie bijvoorbeeld. Leden zijn nauw betrokken geweest bij het tarievenvoorstel. Het toppunt van coöperatief bezig zijn, hoorde ik op de alv.
Voorzitter Jack Goossens gaf hoog op over de ledenraad in wording. En voorzitter van de Adviesraad Planten Sjaak Buijs benadrukte dat de uitslag van een aparte stemming over het tarievenvoorstel door de leden van de adviesraden niet zo veel verschilde van de stemming door de alv. Functioneert blijkbaar goed die ledenraad. Ook dat kun je van een andere kant bekijken, merkte iemand op onze redactie op. Waarom een ledenraad invoeren als de alv hetzelfde resultaat oplevert?
Over een ding was iedereen het in woord tijdens de alv wel eens: de klok. Leden en veiling vinden haar belangrijk en willen dat ze versterkt wordt. Nu nog uitvinden hoe. Daar verschillen de meningen ongetwijfeld ook weer sterk over.
Arie-Frans Middelburg
stemmen heeft geen zin want de grote hebben de macht de kleine kweker met minder omzet zal altijd naar de pijpen van de grote kweker met meer omzet moeten luisteren zolang het bestuur niet het belang ziet van de kleinere kweker gaan we als kleinere kweker nog meer betalen om je product
te MOGE veilen