Voor het klimaat- en energiebeleid maakt het niet zo veel uit of GroenLinks of ChristenUnie in het kabinet zit. Dat zegt Ed Nijpels, voorzitter Borgingscommissie Energieakkoord voor Duurzame Groei, in een interview met het Vakblad voor de Bloemisterij. Deze drie partijen hebben het initiatief voor een Klimaatwet ondersteund. ChristenUnie, D66 en GroenLinks zijn vaak samen opgetrokken en hebben elkaars moties gesteund.
„De eerste commentaren uit de fracties waren ook dat het klimaat wel lastig was, maar niet het grote probleem. Waarschijnlijk liep het vast op het onderwerp ’migratie’. Of dat werkelijk zo is, moet nog blijken uit de brief van formateur Schippers. Maar volgens fractievoorzitters was ’het klimaat’ wel uit te komen.”
Maar met GroenLinks zou het klimaatbeleid toch een stuk ambitieuzer zijn?
„Dat is het overzichtelijke van het klimaatbeleid is: de doelstellingen liggen vast. We hebben het verdrag van Parijs in december 2015 ondertekend. Wat voor kabinet er ook komt, het moet aangeven hoe komende jaren deze doelstellingen worden gerealiseerd. Het nieuwe kabinet moet ook aan het eind van het jaar een energieplan overleggen aan de Europese Unie. Daarin moeten ze ook aangeven hoe ze tot 40% CO2-reductie in 2030 willen komen. Linksom of rechtsom, het nieuwe kabinet moet duidelijk maken hoe we dat met elkaar willen regelen. ChristenUnie en D66 zijn daarbij even ambitieus als GroenLinks.”
Dus u vindt het niet jammer dat GroenLinks niet in een nieuw kabinet zit?
„Ik vind het wel jammer, maar om een andere reden. Ik vind namelijk dat een kabinet zo breed mogelijke steun moet hebben. Een kabinet dat in beide kamers slechts over een persoon meerderheid beschikt heeft een zeer smalle basis. Als er een man of vrouw buiten de boot valt, heb je gelijk gelazer. Kortom, ik ben voor een zo breed mogelijk kabinet, maar het moet inhoudelijk wel mogelijk zijn.”
Het complete interview met Ed Nijpels verschijnt in het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 21 op vrijdag 26 mei 2017.