Ed Nijpels: ’Goed milieubeleid is geen kwestie van links of rechts, maar van fatsoen’

    Als het gaat om energietransitie loopt het bedrijfsleven op dit moment sneller dan de overheid. Dat concludeert Ed Nijpels, voorzitter Borgingscommissie Energieakkoord, in een interview met het Vakblad voor de Bloemisterij. „We hebben met vijf kabinetten in tien jaar tijd een warrig energiebeleid gehad. Het bedrijfsleven schreeuwt om duidelijkheid. Goed milieu- en klimaatbeleid is geen kwestie van links of rechts, maar van fatsoen.”

    Waardoor kan de overheid het niet bijbenen?
    „We zijn in slaap gesust door onze grote aardgasvoorraad. Bovendien hebben we met vijf kabinetten in tien jaar tijd een heel inconsistent beleid gehad. Dat is ook de reden waarom er vier jaar geleden een energieakkoord is getekend. 47 partijen, van Greenpeace tot VNO/NCW, die normaal gesproken niet met elkaar op straat gezien wilden worden, vonden dat er duidelijkheid moest komen. Dat is ook de reden dat we nu eindelijk onze achterstand op de rest van Europa aan het inlopen zijn.”

    Het klimaat is dus geen linkse hobby meer?
    „Ik hou niet van de indeling in links en rechts. Dat was misschien aardig voor de jaren ’60, maar het past niet meer op onze maatschappelijke verhoudingen. Zelf ben ik op sommige punten – in ouderwetse termen – rechts, op andere punten links. Waar hoor ik dan thuis? Ik heb me er altijd geweldig aan geërgerd dat milieubeleid links of rechts zou zijn. Dat is volslagen onzin. De manier waarop je met de wereld omgaat is een kwestie van fatsoen, ten opzichte van je eigen bevolking, ten opzichte van toekomstige generaties.”

    Hoe doet de tuinbouw het in dat opzicht?
    „Ik vind de tuinbouw een goed voorbeeld van een sector die de verplichtingen van het energie-akkoord serieus heeft genomen en aan de slag is gegaan. En het mooie is dat de tuinbouwsector al in beweging kwam voordat het energieakkoord er was. Dat is een extra compliment waard.”

    Wat verwacht u van een nieuw kabinet?
    „Bij de kabinetsformatie moet een extra pakket aan maatregelen worden afgesproken om de klimaatdoelstellingen van Europa 2030 te halen. En in het verlengde daarvan de doelstellingen voor 2050. Ik wil voor één ding waarschuwen: met het klimaatbeleid moet je geen inkomenspolitiek gaan bedrijven. Net zoals je ook niet inkomensbeleid gaat voeren via de ziektenkostenpremie.”

    Het complete interview met Ed Nijpels verschijnt in het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 21 op vrijdag 26 mei 2017.

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties