Duurzame oevers zorgen voor meer dieren en planten

    Duurzame oevers zijn ecologisch gezien waardevoller dan traditionele oevers. Er komen namelijk meer dier- en plantensoorten voor in de wateren van duurzame oevers. Ook ligt het absolute aantal dieren en planten hier hoger. Dat blijkt uit een onderzoek in de provincie Flevoland.

    Het Waterschap Zuiderzeeland is een aantal jaar geleden gestart met het vervangen van traditionele oevers door duurzame oevers. Waar traditionele oevers een houten beschoeiing hebben, zijn duurzame oevers breder en hebben een ‘plasberm’. Een plasberm is een ondiepe strook in het water, waar dieren en planten kunnen leven en groeien.

    Kilometers aan duurzame oevers

    De afgelopen jaren is er versneld 104 kilometer aan duurzame oevers aangelegd in de provincie Flevoland. Het totaal aantal kilometer komt hiermee op 700. Het project is nu bijna ten einde, waardoor het bestuur van waterschap moet beslissen of de overige 900 kilometer traditionele oever in de toekomst ook op deze manier wordt aangepakt.

    Oever
    In Flevoland zijn ze al jaren druk bezig met het vervangen van traditionele oevers door duurzame oevers. Foto: Shutterstock.

    Meer dieren en planten

    Uit metingen door heel Flevoland is gebleken dat het percentage oever- en waterplanten met 60% is toegenomen en dat er 20% meer waterbeestjes zijn. Ecoloog Martijn Hokken hielp mee met het onderzoek. Volgens hem zijn de aantallen toegenomen en zijn er meer verschillende soorten beestjes. Ook komen er nu dieren voor die alleen voorkomen wanneer de waterkwaliteit goed is. „Dan hebben we het over kokerjuffers, libellen larven, bepaalde soorten kevers en wantsen, die zitten er gelukkig weer,” aldus Hokken. Ook is er een bijzonder plantje in de tochten te vinden, de kranswier. „Dat is een teken dat het water heel gezond is.”

    Voordelen

    Volgens het Waterschap is het duurder om duurzame oevers aan te leggen, maar gaan deze wel langer mee dan traditionele oevers. Duurzame oevers zijn daarom op de lange termijn goedkoper. Ook zijn de kosten van onderhoud bij duurzame oevers lager.

    Ten derde is een voordeel dat door de aanleg van duurzame oevers het wateroppervlak toeneemt. De wateren worden breder, waardoor ze meer water kunnen bergen. Dat is gunstig, rekening houdend met klimaatveranderingen en de toename van het aantal heftige regenbuien in de toekomst.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties