Dutch Lily Days: daar moet het lelievak naar toe

Het vierdaagse evenement Dutch Lily Days is een begrip geworden in de wereld. Die conclusie trekken deelnemers en bezoekers op basis van de aanloop en reacties in week 23.

 

Klanten zetten de Dutch Lily Days inmiddels met rood in hun agenda, geeft John Onings van handelsbedrijf Onings Holland Flowerbulbs aan. Klanten vanuit de hele wereld kwamen naar hun showkas in Honselersdijk. Sinds de vijfde editie van het evenement in 2015 vinden de Dutch Lily Days plaats in de week voor de Flowertrials. Met name voor de buitenlandse bezoekers is het welkom dat de twee evenementen nu beter op elkaar aansluiten. „Maar bollenkwekers, broeiers en handelaren weten de kas ook buiten deze happenings goed te vinden”, gaf Onings aan. Bij de overige twaalf deelnemende bedrijven aan de Dutch Lily Days, veredelaars en handelaren in leliebollen, kan je vergelijkbare geluiden optekenen. De aanloop was goed en de gesprekken met relaties waardevol.

Handelssortiment

Bij Onings en Van den Bos  en VWS  is veel handelssortiment te zien, opgeplant van diverse maten en herkomsten. Het levert vakgenoten waardevolle info. Belangstelling voor nieuw sortiment kunnen ze vooral bevredigen bij de veredelingsbedrijven die meedoen aan het evenement. Noviteiten waarvan soms pas over 5-6 jaar voldoende bollen voor afbroei beschikbaar zijn. „En sommige noviteiten halen de eindstreep niet, want we selecteren steeds strenger en langer”, gaf een woordvoerder van veredelingsbedrijf Vletter & Den Haan in Rijnsburg aan. Hij stelde dat het sortiment OT’s nog niet af is. „Op termijn zullen ze de Oriëntals vervangen, net zoals de LA’s de Aziaten verdrongen. Op dit moment zijn er nog diverse verbeteringen nodig bij de OT’s en de bollen zijn voor broeiers vaak nog te duur. Maar er zijn al soorten waarvan je met iets kleinere en dus goedkopere bol een hele mooie tak kan broeien.”

Bruikbaarheid belangrijkste

De belangstelling voor de opvallende, hardroze Oriëntal Tarrango van Vletter & Den Haan is behoorlijk. „Maar we horen ook dat zijn knoppen in de zomer te hard kunnen worden, zodat ze makkelijk breken. Zo is er altijd wel een verbeterpunt, al kan je veel oplossen door de teeltwijze, type teler of het gebied waar de bollen worden afgebroeid.” Bruikbaarheid is het belangrijkste geeft ook broeier Jaap Evers deze week aan in het Vakblad voor de Bloemisterij. „Dat ik een bloem kan snijden die over de hele wereld kan worden getransporteerd, zonder beschadigingen, en die goed open komt. Vaak vallen nieuwe soorten tegen. Er komt nu een schifting van wat echt bruikbaar is en wat niet.”

Steeds meer dubbelbloemigen en potlelies

Diverse telers namen bloeiende takken of potten mee naar huis. Niet alleen om zelf het vaasleven te testen. Sommigen gingen met de takken naar exporteurs om de potentie van een cultivar te bespreken. Afspraken maken over teelt, aantallen en afzetmarkten is steeds belangrijker, gezien de risico’s van de investering in een bepaald sortiment.

Opvallend dit jaar is de uitbreiding van het sortiment potlelies (ook steeds meer pot-Oriëntals) en dubbelbloemige snijlelies. Het was daarom niet toevallig dat bij de opening van het evenement op 6 juni een witte dubbelbloemige uit de serie Roselily door Paul Deckers, arrangeur van o.a de bloemversiering op het Sint-Pietersplein in Rome, werd gedoopt. De naam: ’Roselily Aretha’. Dit jaar was er tevens een competitie voor internationale bloemisten. Hun bruidswerk met lelie in de hoofdrol is gejureerd door internationale vertegenwoordigers van de pers.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties