De droogte in de Hoorn van Afrika raakt een aantal kwekers in Kenia. Dat schrijft het Vakblad voor de Bloemisterij deze week in haar papieren versie. Bloemen verwelken op hun kwekerijen. Op de totale aanvoer uit Afrika lijkt de invloed van de droogte vooralsnog beperkt.
Behalve Mount Kenya worden Nakuru en Athi River genoemd als gebieden waar een deel van de kwekers worstelt met de droogte. Primarosa verhuist haar activiteiten in Athi River naar haar farm in Nyahururu.
De droogte in Kenia zette vorig jaar al in. In april begint normaliter de lange regentijd in Kenia. Die houdt dan aan tot juli. Maar het bleef te droog. Tijdens de korte regenperiode in november viel er regen, maar te weinig. Nu is de lange regenperiode al weer bijna een maand aan de gang, maar is er op veel plaatsen nog maar weinig water gevallen.
Voor bedrijven in Naivasha is het momenteel geen probleem om rozen te telen. „Maar”, benadrukt Richard Kneppers van Kneppers Rozen, „Ook hier kunnen we wel wat water gebruiken. Als het een paar maanden zo door gaat, komen ook wij in de problemen.”
Het zou voor het hele land beter zijn als het gaat regenen. Voor de bloemen groente en het vee. Hier knapt niets van op.”
Rinus Bouwman van Import Service (BSI) merkt nog weinig van de droogte. BSI verwerkt dezelfde hoeveelheden als anders. Dit komt deel doordat er meer uit Ethiopië komt. Na een koude periode aan het begin van het jaar is er een hoos aan bloemen losgekomen.
Ook FloraHolland ziet geen effecten op de aanvoer uit Kenia. Volgens marktspecialist Sheila Mahmood is het bij een eventuele afname van de aanvoer lastig te specificeren waardoor het komt. Mahmood geeft aan op de hoogte te zijn van de droogte in Kenia, maar hebben aanvoerders niet aangegeven dat ze er last van hebben.