Draagvlak en kritiek voor nieuwe cao Glastuinbouw

CNV Vakmensen heeft ingestemd met het eindbod van de werkgeversorganisaties in de glastuinbouw. FNV was al akkoord. De cao Glastuinbouw heeft dus draagvlak van beide werknemersorganisaties, al noemt CNV Vakmensen het vooral een eenzijdig eindbod van de werkgevers.

Jeroen Warnaars van CNV Vakmensen noemt de nieuwe cao Glastuinbouw, die loopt van 1 juli 2018 tot en met 31 december 2019 een teleurstellend resultaat. Hij had liever eerder een akkoord gezien en een akkoord dat langer doorloopt. Langer willen de werkgeversorganisaties echter niet gezien de onzekerheden rond de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 2020.

Loonsverhoging van 3,35%

De nieuwe cao geldt voor de periode 1 juli 2018 tot en met 31 december 2019. Per 1 juli 2019 geldt een loonsverhoging van 3,35%, inclusief een hogere reiskostenvergoeding. Tevens is er nu meer duidelijkheid over de functiewaardering van de productiefuncties glastuinbouwmedewerker 1 en 2. De 1,34% loonsverhoging die ondernemers op 1 januari 2019 op advies van Plantum en Glastuinbouw Nederland op vrijwillige basis hebben doorgevoerd, kan worden verrekend. Bekijk hier de loontabellen.

CAO-gesprekken in september hervat

Het streven is dat de nieuwe cao over twee weken wordt aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met het verzoek deze algemeen verbindend te verklaren. Dit proces duurt maximaal acht weken. De werkgevers- en werknemersorganisaties gaan in september met elkaar spreken over de periode vanaf 1 januari 2020. Per die datum is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht, die ondermeer gaat zorgen voor 7% loonkostenstijging voor flexibele arbeid.

 

In het Vakblad voor de Bloemisterij deze week een interview met Jeroen Warnaar. Hij vertelt daarin ondermeer dat het terecht is dat flexwerk duurder wordt. Via deze link leest u het interview in ons digitale magazine (na inloggen).

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties