Donker pimpernelblauwtje ontzien bij renovatie fietspad

    De enige populatie van het donker pimpernelblauwtje in Nederland vliegt op een wegberm bij het dorp Posterholt. Bij de renovatie van een fietspad stelden de provincie Limburg, de Vlinderstichting, de gemeente Roerdalen en aannemer Strabag daarom alles in het werk om de vlinders niet te verstoren.

    Het donker pimpernelblauwtje is een vlinder met een bijzondere levenswijze. De vrouwtjes zetten de eitjes enkel op de bloemhoofdjes van grote pimpernel af.

    De rupsen verlaten na ongeveer vier weken de waardplant. Ze laten zich vervolgens door een werkster van een specifieke mierensoort, de gewone steekmier, naar het nest dragen. Daar leven ze van de mierenlarven, overwinteren en verpoppen in het volgende jaar.

    Nieuw leefgebied

    Om deze populatie goed te kunnen beschermen is in de omgeving van Posterholt nieuw leefgebied ontwikkeld. Via wegbermen kunnen de blauwtjes van hun oude naar het nieuwe leefgebied migreren.

    De Vlinderstichting onderzocht de grote pimpernel en de mieren in de berm langs het te renoveren fietspad. Het bleek dat beide soorten er veel voorkomen, tot vlakbij het asfalt. Bij de verwijdering daarvan en bij alle andere werkzaamheden mocht de berm niet worden verstoord of bereden. Ook mochten machines en materiaal er niet op komen te staan.

    Er is een zogenaamde toolbox-meeting op de locatie gehouden, waarbij een medewerker van de Vlinderstichting alle ins en outs verduidelijkte. Bij het verwijderen van het asfalt mocht bijvoorbeeld de berm niet beschadigen. Daarom zaagde de aannemer het op een halve meter vanaf de berm door.

    Verdere versterking

    De verbindingsbaan langs het fietspad zal verder versterkt worden. Daartoe dient een nieuwe strook met hooiland aan de overkant van de sloot. Hier wordt een zaadmengsel toegepast met plantensoorten uit de directe omgeving met onder andere de grote pimpernel.

     

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties