Diverse RUB-middelen onmisbaar voor tuinders

Glastuinders en zomerbloementelers achten met name algen-, knoflook- en zeewierextracten, voormalige RUB-middelen, van belang bij het geïntegreerd bestrijden van ziekten en plagen.  Ook etherische oliën, bier, magere melk, pijpzwavel en zepen worden ingezet. Dit blijkt uit een inventarisatie van LTO Glaskracht Nederland.

Na de aankondiging van het Ctgb dat de RUB-lijst per 15 februari 2018 verdwijnt en de aangegeven termijnen die hiervoor gelden, lijkt het even stil gebleven aan dit front. Diverse partijen hebben hun zienswijze voor 10 september ingediend, zo ook LTO Nederland. Of deze zienswijzen tot een veranderend beleid ten aanzien van afbouw RUB leiden, is nog niet duidelijk.

Stilzitten is echter voor niemand een goed optie. Gezien de lange tijdslijnen die gelden voor het borgen van toelatingen in de vorm van laag-risico stof, basisstof of chemisch gewasbeschermingsmiddelen, is het zaak dat partijen die RUB-middelen op de markt willen houden in actie komen. Daarom zullen de Coördinatoren Effectief Middelen Pakket (CEMP) diverse producenten en distributeurs van RUB-middelen in de glastuinbouw actief gaan benaderen.

Middelen die vallen onder de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) waarvoor een toelating is aangevraagd, blijven toegestaan zolang de toelatingsprocedure loopt. Alle overige middelen krijgen een opgebruiktermijn tot 30 juni 2019 en een aflevertermijn tot 30 juni 2018. Bier en gemalen mosterdzaad, voormalige RUB-middelen, zijn recent toegevoegd aan de Europese lijst van basisstoffen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties