Wat heeft het voor zin om diep naar aardwarmte te boren? Dat vraagt Ad van Wijk, hoogleraar future energy systems, zich af in de Bloemisterij Extra over ’energieneutrale glastuinbouw’. Volgens Van Wijk is het niet efficiënt om water van 60 tot 70°C op te pompen, terwijl voor de verwarming van een kas veel lagere temperaturen volstaan.
Ook adviseert de hoogleraar tuinders om zich niet vast te leggen om warmte voor een lange periode af te nemen. „Te inflexibel, gelet op de snelle ontwikkelingen in de duurzame energietransitie. We hebben nu elektriciteit en warmte uit wind, zon en een beetje biomassa. Maar in de toekomst komt daar waterstof als energiedrager bij.”
Van Wijk ziet de toekomstige energievoorziening van de glastuinbouw in warmtekoudeopslag in de bodem. De warmtepomp kan dan op groene stroom draaien. „Een voorwaarde is wel dat je hogere temperaturen tot 40°C mag opslaan. Tot nu toe mag dit maximaal 25 graden zijn. Het kan drie tot vijf jaar duren voordat de regels zijn aangepast. Maar dan kun je als teler straks warmte leveren, niet alleen aan je eigen kas maar aan hele dorpen of wijken.”
Meer over aardwarmte en duurzame energie kun je lezen in Bloemisterij Extra, een speciaal bewaarnummer dat deze week verschijnt. Als je nu een proefabonnement neemt, krijg je Bloemisterij een half jaar lang met ruim 50% korting! Bovendien ontvang je er gratis Bloemisterij Extra bij!