Derivatencommissie: ’Gedupeerden renteswaps verdienen compensatie’

Op 5 juli heeft de onafhankelijke derivatencommissie het herstelkader aangeboden aan minister Dijsselbloem van Financiën. Dat herstelkader bepaalt hoe deelnemende banken beoordelingen moeten uitvoeren en welke eventuele herstelacties moeten worden uitgevoerd om mkb’ers die renteswaps hebben afgesloten te compenseren.

ABN AMRO, ING, SNS en Van Lanschot hebben aangegeven deel te nemen aan het herstelkader. Rabobank en Deutsche Bank beraden zich nog. Afstemming met de grootste belangenbehartigers leert dat het herstelkader voor het gros van de mkb-klanten naar verwachting een oplossing zal bieden.

HerstelkaderHet herstelkader richt zich met name op de kleine tot middelgrote mkb’er en de daarbij behorende omvang van de leningen en rentederivaten. Deelnemende banken conformeren zich naar onderstaande regelingen.

• Aanbieden van een coulancevergoeding. Deze vergoeding bedraagt ongeveer 20% van de rente die de klant per saldo onder een renteswap aan de bank heeft betaald, en naar verwachting nog zal betalen, met een maximum van € 100.000. De coulancevergoeding is aangewezen omdat het moeilijk is om na te gaan of in individuele gevallen een mkb’er ontoereikend is voorgelicht en zo ja of en hoeveel schade dan is ontstaan.

• Compensatie voor zeer complexe derivaten die niet geschikt blijken te zijn voor mkb’ers.

• Compensatie voor rentederivaten die niet aansluiten bij de onderliggende leningen.

• Onverwachte verhogingen van renteopslagen aan klanten met een financiering in combinatie met een renteswap worden volledig vergoed.

Helder signaalLTO Nederland is blij met het advies van de onafhankelijke derivatencommissie. „De derivatencommissie is zeer kritisch op banken. Iedere klant van de banken komt in aanmerking voor compensatie of vergoeding. Dat is wat ons betreft een heel helder signaal”, reageert Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.