Demoproject met ondiepe aardwarmte bij auberginekwekerij Greenbrothers

Auberginekwekerij Greenbrothers in Zevenbergen gaat medio september boren naar ondiepe aardwarmte van circa 40ºC. Het gaat om een demonstratieproject waarbij op een diepte van tussen de 500 en 1.250 m in plaats van op 1.800 tot 2.500 m wordt geboord naar geothermie.

Op dit moment zijn de voorbereidende werkzaamheden al in volle gang, meldt het Noord-Brabantse bedrijf. De boring moet kort na de teeltwisseling eind dit jaar zijn afgerond. Vanaf begin 2018 kunnen de kassen dan verwarmd worden met aardwarmte. Het bedrijf verwacht met geothermie 90% van zijn warmtebehoefte te kunnen invullen.

GDD-boortechniek
Het project bij Greenbrothers is bedoeld als demonstratie van ’geothermal directonal drilling’ (GDD). Deze boortechnologie is een combinatie van de verticale boortechniek die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de olie- en gasindustrie en de horizontale techniek die wordt gebruikt voor het maken van kunstwerken onder weg- en waterkruisingen. Bij Greenbrothers zal onder een wisselende intredehoek van 8º tot 90º worden geboord.

Lagere kosten
GDD is een relatief goedkope boortechniek waardoor toepassing ervan – volgens netwerkinstallateur Visser & Smit Hanab, operator van het project  – tot lagere aanlegkosten leidt. Waar de kosten bij traditionele geothermie gemiddeld op €1,6 miljoen uitkomen, ligt dat bij GDD op (minder dan) €1,3 miljoen per MWth. GDD maakt het tevens mogelijk de twee benodigde boorputten efficiënter te plaatsen. Dat kan ook op plekken in Nederland waar voorheen economische winning van aardwarmte onmogelijk was. Het water in ondiepere aardlagen is namelijk veel minder zout dan het water uit de traditionele diepten. Daardoor is de installatie goedkoper en eenvoudiger te onderhouden.

Het demonstratieproject bij Greenbrothers heeft subsidie gekregen uit de regeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) van het Ministerie van Economische Zaken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties