Het Hoogheemraadschap van Delfland zoekt meer tuinders in de strijd tegen wateroverlast. Vijf jaar geleden is een proef gestart met de opvang van zware regenbuien in gietwaterbassins, en Delfland wil dit principe nu uitrollen in het hele gebied. Hiervoor is onlangs de website www.rainlevelr.com gelanceerd.
Het werkt als volgt: als er een zware bui aankomt, begint Delfland met het verlagen van het waterpeil. Er gaat dan ook een seintje naar de teler dat hij zijn bassin kan laten leeglopen op de sloot. Dit is nu nog een email, maar dat wordt in de toekomst een sms. De tuinder kan dan zelf kiezen wat hij daarmee doet. „De teler blijft baas over zijn eigen gietwater”, verzekert woordvoerster Miriam Klazenga. „Dus als het slecht uitkomt, hoeft hij niet mee te doen. We vragen ook om een deel van de verwachte bui op te vangen, nooit de hele bui. De gietwatervoorraad moet immers wel worden aangevuld en er kan altijd minder neerslag vallen dan verwacht.”
Het Hoogheemraadschap vergoedt de extra investeringen die nodig zijn om mee te doen, zoals een aflaat in het bassin. „Je kunt dan ook het beste meedoen als je een nieuw bedrijf bouwt of als je een nieuw zeil in het gietwaterbassin trekt.” Om het management makkelijker te maken heeft LetsGrow het programma ’Bassinbeheer’ ontwikkeld, waarvan telers gebruik kunnen maken.
Delfland hoopt dat zoveel mogelijk tuinders meedoen. Op dit moment doen acht bedrijven mee, waaronder Arcadia Chrysanten. Dit bedrijf teelt pluischrysanten op 21 ha, verdeeld over één locatie in Aalsmeer en vier in het Westland. Op twee locaties mag het hoogheemraadschap gebruik maken van de gietwaterbassins; 7000 m3 in totaal. „Ik doe het vooral voor de omgeving”, zegt eigenaar Bert van Ruijven. „De Oranjebuurt is gevoelig voor wateroverlast. Hier zaten de mensen soms wel twee keer per jaar met hun stoelen op tafel.”
„Via via wist ik van de alternatieve wateropslag van Delfland. Dus toen ik op onze nieuwe locatie in De Lier een nieuw zeil ging trekken, heb ik Delfland benaderd. Als je toch een nieuw zeil moet neerleggen, is zo’n leiding die kan afwateren snel gegraven. Bovendien neemt het hoogheemraadschap de kosten voor zijn rekening.”
Bij heftige regenval kan Arcadia voor het hoogheemraadschap 3000 m3 vrijmaken. Sinds het bedrijf meedoet, heeft het altijd op verzoek die ruimte gemaakt. Eén keer niet. „Toen kwam het verzoek ’s nachts binnen”, zegt Van Ruijven. „De bedrijfsleider woont ver weg en de schakelaar van de aflaat zat in het kantoor. Sindsdien bedienen we de aflaat via de computer. We kunnen inbellen en op afstand ruimte in het bassin maken. Ik weet niet of het helpt, maar ik heb sinds de inzet van mijn bassin in de Burgemeester van Doornlaan geen verhalen meer gehoord van mensen die met de stoelen op tafel moesten zitten.”
Meer informatie op de website www.rainlevelr.com.