Delfland weet wateroverlast in glastuinbouwgebieden te voorkomen

Voormalen, regenwater tijdelijk opslaan en mobiele pompen inzetten. Met die maatregelen wist het Hoogheemraadschap van Delfland afgelopen weekend wateroverlast door de vele neerslag te voorkomen in de greenport Westland-Oostland. Op vrijdag 8 september viel daar in 24 uur al de gemiddelde maandhoeveelheid aan neerslag.

Op donderdag 7 september werd in het beheersgebied van Delfland 30 tot 50 mm regen verwacht. Het waterschap stelde toen neerslagprotocol B in, waarbij waterpeilen werden verlaagd om zo in vaarten en sloten meer ruimte te maken voor de verwachte regen. Op zaterdagochtend 9 september stond het water in sommige vaarten en kanalen erg hoog. Om de waterdruk op de vaarten te verminderen, werden daarom de waterbergingen de Wollebrand in Honselersdijk en de Woudse Polder in Schipluiden ingezet. In de Wollebrand past 225.000 m3 water en in de Woudse Poler 500.000 m3. Aan het eind van de ochtend werd de Wollebrand weer dichtgezet. De berging was nog niet vol omdat meer opslag niet nodig bleek. Aan het begin van de middag werd ook Woudse Polder dichtgezet, waarna begonnen werd met het weer leegpompen van de twee bergingen, een proces dat enkele dagen duurt.

Mobiele pompen
Ook zette Delfland op verschillende plekken mobiele pompen neer, die als versterking van een gemaal werken. Zo kon het water in de polder sneller worden afgevoerd naar de boezem, het grotere stelsel van vaarten en kanalen dat het water naar de Noordzee en de Nieuwe Waterweg afvoert. Vanaf zondagmiddag 10 september werd het neerslagprotocol van Delfland weer opgeheven en was de calamiteitenorganisatie niet langer van kracht.

Rijnland
Ook het hoogheemraadschap van Rijnland maakte gebruik van mobiele pompen. Op een aantal locaties in het Rijnlandgebied is 90 mm regen gevallen. Met name in de regio’s Ter Aar, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties