Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft vorige week een lozing aangetroffen bij een glastuinbouwbedrijf in de Woudse Droogmakerij. Dit is een polder waar een zogeheten ’gebiedsgerichte aanpak’ is geweest. De lozing werd ontdekt tijdens een handhavingsdag van het waterschap.
Delfland noemt de lozing teleurstellend. „Delfland heeft een jaar lang samen met de ondernemers in deze polder alle waterstromen in kaart gebracht, en de knelpunten opgelost. Daarna hebben we nog twee jaar nazorg geleverd. Als we klaar zijn in een polder, zou hij lozingsvrij moeten zijn”, zegt woordvoerster Thecla den Hoed. „Bovendien zijn alle ondernemers aangesloten op het riool, dus deze lozing was hoe dan ook te vermijden.”
In het water zijn onder meer zeer hoge nitraatwaardes gemeten. Tegen de ondernemer wordt daarom strafrechtelijk opgetreden, laat Delfland weten. Waar het afvalwater precies vandaan komt wordt nog onderzocht. Vermoedelijk is het een lozing vanuit een drainagesysteem om de grondwaterstand te reguleren. Ook dit wordt nog onderzocht.
Volgens Delfland is dit niet de eerste lozing in een polder waar een gebiedsgerichte aanpak is geweest. „Maar we kijken wel anders naar een dergelijke polder.”
Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving bij LTO Glaskracht Nederland, noemt het voorval ’genant’. „Ik ken niet de details. Maar vooropgesteld dat deze lozing vermijdbaar was, is het terecht dat Delfland hier voor een harde aanpak kiest.”
De zuiveringsplicht is nu een half jaar van kracht. Hoe staat het met de naleving? Dat is deze week te lezen in een interview met Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving bij LTO Glaskracht Nederland.