Het hoogheemraadschap van Delfland is enthousiast over het verloop van het project ‘Gebiedsgerichte aanpak’, waarbij samen met tuinders en gemeenten lozingen en lekstromen uit kassen naar het oppervlaktewater worden opgespoord en gestopt. De aanpak leidt volgens het waterschap tot verbeteringen waardoor er steeds minder gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het water terechtkomen.
In het laatste kwartaal van 2017 controleerde Delfland 65 bedrijven in de Kralingerpolder (gemeente Midden-Delfland). Bij ongeveer de helft daarvan waren aanpassingen noodzakelijk, die veruit het grootste deel van de ondernemers vervolgens ook binnen de afgesproken termijn heeft doorgevoerd. Tegen vijf bedrijven moest het waterschap handhavend optreden omdat zij de aanpassingen niet tijdig hadden doorgevoerd.
Noordpolder en Polder van Nootdorp
Op dit moment onderzoekt Delfland de Groeneveldse polder (Midden-Delfland) volgens dit principe. De resultaten van de wekelijkse meetrondes zijn op de website van het waterschap te vinden. Zo kunnen tuinders in de polder meekijken. In de loop van het jaar zullen ook de Noordpolder van Delfgauw en de Polder van Nootdorp bezocht worden. Ondernemers daar worden vooraf uitgenodigd voor een informatieavond over het project.
Zeshonderd bedrijven bezocht
In het project Gebiedsgerichte aanpak werkt Delfland sinds 2014 aan het opsporen en beëindigen van emissies van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten naar het oppervlaktewater. Tot en met 2021 gaan handhavers, van polder tot polder, op bezoek bij tuinders. In totaal gaat het daarbij om zo’n 1.500 bedrijven en 3.500 ha glas. Inmiddels zijn bijna zeshonderd bedrijven bezocht.