De week van Bloomon, het klimaat- en het tuinbouwakkoord.

Nieuws komt vaak vanuit verschillende en onverwachte hoeken. Soms gepland, maar heel vaak niet. Vorige week was wat mij betreft zo’n week waar het nieuws uit verschillende hoeken kwam. Ik pak deze column graag drie dingen beet die mij bezighielden en mijn gesprekken in meer of mindere mate hebben beïnvloed.

Het eerste nieuws is dat Rabobank Bloomon heeft gefinancierd. Banken zijn meestal niet zo scheutig om te vertellen wie, wat en waarom ze financieren. Waar iemand bankiert laten we graag aan de klant zelf over om te vertellen. Zo ook het bericht van Business News Radio waarin Bloomon vertelt een bancaire financiering te hebben ontvangen. Deze mededeling  bleek voor velen een verrassing: een in het oog springende start-up krijgt toegang tot een normale banklening. Dit nieuws laat mijns inziens niets anders zien dan dat deze start-up de fase naar volwassenheid heeft weten te vinden. Ik ben deze week meerdere keren aangesproken op deze lening. De meeste gehoorde vraag was wel: Waarom financiert een bank een online bloemenshop? Ik kies bewust het woord ’bloemenshop’, omdat dit een belangrijk onderdeel is van het van bedrijfsmodel van Bloomon. Zonder in het bedrijfsmodel de ketenverkorting, de versheid van het boeket en de servicegerichte abonnementsvorm tekort te willen doen.

Waar consumenten zoals u en ik onze boodschappen deels doen bij de supermarkt en deels online, geldt dit ook voor bloemen en planten. Hoe vaak rijdt het busje van de AH, Jumbo, Picnic, Plus of anderen bij u door te straat? Deze bedrijven zijn toch ook allemaal bij Nederlandse banken gefinancierd? Waarom zou dit niet gelden voor de online bloemenshop van Bloomon? We verwachten als Rabobank dat de online-aankoop van bloemen en planten de komende 8 jaar, gaat stijgen van momenteel ruim 10% naar 30% in 2027. Dit gaat uiteraard deels ten koste van de fysieke winkel op de hoek. In de winkelstraat zien we al jaar en dag winkels verdwijnen, ik vermoed bij u in het dorp net zo goed. De afgelopen tien jaar zijn er volgens het CBS in Nederland zo’n 400 bloemen- en plantenwinkels gesloten, dat is één per week! Alleen de ondernemers die in staat zijn om consumenten de winkel in te trekken, kunnen goed concurreren met online kanalen zoals Bloomon, Fleurop, Topbloemen, Bol.com of anderen. Dat verkoopkanalen veranderen is volgens mij een onomkeerbare weg. Vervolgens ontstaan nieuwe bedrijfsmodellen met een bewezen bestaansrecht en voldoende aantoonbaar toekomstperspectief. Als een bank met haar roots in de agrarische sector is het vanzelfsprekend om, na een zorgvuldige bancaire afweging, met zo’n bedrijf in zee te gaan.

Deze week was ook de week van de akkoorden. Eerst een klimaatakkoord waar de land- en tuinbouw een doelstelling heeft om een besparing tot 2030 van 6 megaton CO2 te bereiken (de lat lag eerst op 3,5 megaton). Nu begrijp ik dat de extra besparing met name voor rekening van de landbouw zal komen, maar ik zal me er niet over verbazen wanneer de komende tijd de doelen nog onderling gaan verschuiven en de tuinbouw nog extra CO2 doelstellingen voor haar kiezen krijgt.

Eigenlijk is dat ook gelijk de opmaat naar het derde bericht deze week, het tuinbouwakkoord. Een grote ambitie om als samenwerkende partijen uit het tuinbouw ecosysteem, de uitdaging van een circulaire tuinbouw in 2030 op te pakken. Dat het Tuinbouwakkoord getekend wordt in de week waarin het kabinetsstandpunt over het klimaatakkoord wordt gepresenteerd, kan haast geen toeval zijn. Of de ondertekenaars van het tuinbouwakkoord zich realiseren dat de samenwerking direct op de proef gesteld wordt om een extra CO2 duit in de zak te doen, vraag ik me af. De eerste uitdaging om echt te kunnen samenwerken, is daarmee gelijk neergezet.

Maar misschien moeten we het ook simpel houden en is de metafoor van een duit in het zakje doen wel een aardig bruggetje. Wanneer we elkaar de vraag stellen: Wat wordt jouw bijdrage aan het klimaatakkoord? Dan zou de optelsom van alle antwoorden wel eens het begin van een prachtig proces kunnen zijn. Of is dit een goede maar wat naïeve hoop op samen de schouders eronder zetten?

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties