De volgende plaag voor Kenia is op komst: sprinkhanen

    Corona in Kenia. Eigenlijk moet ik zeggen: het ontbreken van corona in Kenia. Wij proberen op de kwekerij alle maatregelen netjes te volgen, het controleren van temperatuur, het dragen van een mondkapje en handen wassen totdat de huid er schraal van is.

    Hoe anders is het buiten de kwekerij. Ik waan me in een andere wereld. Afstand bewaren en het dragen van een mondkapje heeft men hier maanden geleden al opgegeven. Winkels, restaurants, kroegen, alles is open. De lokale kledingmarkt gaat ook als vanouds door, honderden mensen staan hutje op mutje op zoek naar hun favoriete merk.

    Het sporadisch bezoek uit Europa is met stomheid geslagen over de verschillen, maar je ziet hun humeur met de dag verbeteren. Dat snap ik heel goed. Het is alleen maar corona wat de klok slaat in Nederland. Terwijl hier het leven bijna normaal doorgaat. Hoewel je ook ziet dat Nederlandse nieuwszenders snakken naar ander nieuws. Ik heb nog nooit zoveel berichten gezien over een sneeuwstorm, de verkoop van sleetjes en schaatsenslijpen.

    Het blijft voor mij gissen waarom het coronavirus tot nog toe in Kenia zo’n andere weg bewandelt vergeleken met veel andere landen. Is het de jonge populatie? Is het omdat het hier al maanden lang mooi weer is? Of is het de overvloed aan schone lucht? Heeft men hier een sterker immuunsysteem? Is corona al door Kenia getrokken voordat het bekend werd? We zullen het wellicht nooit weten. Ik hoop vooral dat het zo blijft en dat niet een nieuwe variant van corona roet in het eten gooit. Want vaccineren zal voor Afrika een hele tijd duren.

    Inmiddels is de volgende plaag voor Kenia op komst. Sprinkhanen. Afgelopen week hadden we de eerste zwerm in Timau. Gelukkig waren ze snel vertrokken zonder schade aan te richten. Vooral het noorden van Kenia heeft veel overlast van sprinkhanen. Het vooruitzicht is dat deze zwermen zich verder verspreiden over Kenia. Dat wordt een ontzettend groot probleem voor de voedselzekerheid.

    De regering zet spuitvliegtuigjes in om de zwermen onder controle te houden, met wisselend succes. De grote aantallen zijn het probleem. Een kleine zwerm is al gauw 50 ha groot. De grootste zwerm tot nog toe gesignaleerd was 24 km lang. Misschien kan een knappe kop een virusje tegen sprinkhanen ontwikkelen?

    Thomas Fransen,

    General manager Timaflor, Kenia

    Lees hier meer columns van Thomas

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties