We werken sinds enkele maanden met een nieuwe scholier. Ze wil volgend jaar naar de universiteit om in de gezondheidszorg te gaan werken. Ze is opgegroeid op een farm met haar ouders en opa en oma. Haar opa verhuurt het land en haar ouders hebben een baan. Ze is 17 en verbaast zich er steeds over wat ze allemaal kan leren bij ons. Het werk dat ze doet is eenvoudig productie werk: sorteren en schoonmaken van planten voor afleveren en sorteren en schoonmaken van planten voor oppotten.
Wat ze interessant vindt, is hoe het bedrijf werkt: hoe de planten groeien, hoe de planning in elkaar steekt. Tijdens het werk is het logisch dat ik uitleg hoe planten groeien. Alle teeltmaatregelen zijn erop gericht om het de planten zo makkelijk mogelijk te maken om te groeien. Toch valt er veel te vertellen over de consequenties van maatregelen. Hetzelfde geldt voor de planning. En toen ik daarover vertelde was ik zelfs even verbaasd.
Een foutje
De planning is eigenlijk de kern van ons bedrijf. De timing van afleveren bepaalt wanneer wij de planten stekken, zaaien, leveren, oppotten en behandelen. Bij bromelia’s is dat een proces van bijna 2 ½ jaar. Bij hibiscus is dat een proces van 9 maanden, en bij ficus van 6 maanden. Om deze stappen op tijd te laten verlopen is de planning van materialen belangrijk. Onze potten en grond komen een keer per jaar uit Nederland. Het is dus belangrijk dat dit goed gebeurt, want een foutje in zo’n bestelling kan grote consequenties hebben.
Dan is de planning van het werk belangrijk. Omdat Clen en ik alleen met scholieren werken, hebben we voldoende handen nodig om het werk uit te voeren. Maar voor te veel handen is geen werk. Ook tijdens de dag is er een planning van wat we moeten doen. We beginnen de dag met inpakken. De dag ervoor rapen we de planten, maken ze schoon, plakken dozen, en maken box stickers en rekeningen. Als de dozen in de vrachtwagen gaan is zelfs de planning van de volgorde nog een belangrijke stap, omdat de bedrijven al gauw 10 km uit elkaar liggen. En wanneer rond 10 uur de vrachtwagen is vertrokken, is er tijd voor werk in het gewas en voorbereidingen voor afleveren van de volgende dag.
Moederdag
De aanloop naar Moederdag tekende zich dit jaar door te kort aan product. De vraag is groter dan het aanbod. Product wordt steeds te groen afgeleverd. Door die druk lopen we een beetje voor op de planning. Voor de prijzen heeft het geen grote gevolgen, omdat alles bemiddeld wordt. Er vinden wel kleine prijsverhogingen plaats, maar zonder grote gevolgen voor de jaaromzet. De planning ligt tenslotte al vast. Het weekend van 24 mei is voor de handel een belangrijk weekend. Het is een lang weekend met een vrije maandag. Tevens is de kans op nachtvorst na 24 mei erg klein. Traditiegetrouw beplanten Canadezen dit weekend alle tuinen met perkgoed en hanging baskets.
Hier is de lockdown verlengd tot 2 juni. Nog geen horeca en terrassen open. Zelf hebben we wel onze eerste prik gekregen. Omdat de agrarische sector essentieel beschouwd wordt, kan iedereen in de sector een afspraak maken. We zijn ondertussen over de top van de derde golf heen, maar de angst voor de Indiase variant houdt opening vooralsnog tegen.
Onze scholier is ondertussen haar eigen traject aan het plannen. Vooral keuzes maken vindt ze niet zo eenvoudig. Wil ze teveel? Is de keuze te complex? Kan ze de consequenties niet overzien? Ik zal het haar eens vragen.
Angelle van Kleef,
Colourful Gardens, Ontario, Canada
Lees hier meer column van Angelle